ЕК засега не коментира усложненията с кандидата за еврокомисар от Словения

  • 12 септември 2024 14:06

  • 171
  • 0
ЕК засега не коментира усложненията с кандидата за еврокомисар от Словения
© Getty Images

Европейската комисия засега не коментира усложненията, настъпили след промяната на кандидата за следващ еврокомикар от Словения. Процесът продължава, заяви говорител на комисията на пресконференция в отговор на въпроси, предаде БТА.

Европейски медии съобщиха по-рано днес, че е възможно Словения да забави допълнително обявяването на предложението за състава на новата комисия. Това може да се случи, ако председателят на комисия в словенския парламент не насрочи за утре предвиденото по-рано заседание за одобрение на националната кандидатура за еврокомисар. Председателят на парламентарната комисия е пожелал да се запознае с писмото, което председателят на ЕК Урсула фон дер ЛайенУрсула фон дер ЛайенУрсула фон дер Лайен – германски лекар и политик (по баща Албрехт). Урсула Гертруда Албрехт е е изпратила до словенския премиер Роберт Голоб с искане за смяна на кандидата, уточни европейската редакция на изданието "Политико".

Словенският кандидат за еврокомисар оттегли кандидатурата си заради различия с Урсула фон дер Лайен

Разговорите на Фон дер Лайен с премиерите от ЕС са поверителни, заяви по този повод днес говорител на комисията. Той не отговори на въпрос дали е възможно следващата седмица Фон дер Лайен да представи пред ръководството на Европейския парламент списъка с бъдещите еврокомисари, без да бъде определен словенският кандидат.

Първоначално се предвиждаше председателят на ЕК да представи списъка тази седмица, но заради случая със Словения процедурата бе отложена за следващия вторник. В Словения е необходимо промяната на кандидата за еврокомисар да бъде потвърдена от парламента и се предвиждаше тази процедура да се състои утре. Усложнението е свързано с първоначалния избор на Словения да предложи еврокомисар мъж и настояването на Фон дер Лайен за повече жени в следващия състав на комисията.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
171 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини