Германски съд потвърди присъдата на 99-годишна секретарка в нацистки концентрационен лагер

Twitter/X
share

Германски съд отхвърли днес обжалването на присъдата на 99-годишната Ирмгард Фурхнер, която беше призната за съучастничка за над 10 000 убийства в ролята си на секретарка на командир от СС в концентрационния лагер Щутхоф по време на Втората световна война, предаде Асошиейтед прес.

Федерален съд потвърди присъдата на Фурхнер, която през декември 2022 г. получи двугодишна условна присъда от съд в град Ицхо, провинция Шлезвиг-Холщайн.

На жената бяха повдигнати обвинения, че с действията си е допринасяла за функционирането на нацисткия концлагер на територията на съвременна Полша близо до град Гданск. Германката беше призната за виновна за съучастие в убийство по 10 505 дела и за съучастие в опит за убийство в пет случая.

На изслушването във Федералния съд в Лайпциг миналия месец адвокатите на Фурхнер поставиха под съмнение дали тя наистина е била съучастник в убийствата, извършени от командира на лагера и други високопоставени служители, и дали наистина е била наясно какво се случва в Щутхоф.

Съдът в Ицхо заяви, че съдиите са убедени, че Фурхнер е „знаела и чрез работата си като стенограф в канцеларията на коменданта на концентрационния лагер в Щутхов от 1 юни 1943 г. до 1 април 1945 г. умишлено е подкрепата факта, че 10 505 затворници са били жестоко убити чрез обгазяване, чрез неблагоприятни условия в лагера“, чрез превоз до лагера на смъртта в Аушвиц и чрез изпращането на затворниците на маршове на смъртта към края на войната.

Германия осъди 97-годишна жена за нацистки военни престъпления

По време на първоначалното разследване прокурорите заявиха, че делото на Фурхнер може да е последното по рода си, въпреки че от централната прокуратура на Държавната съдебна администрация за разследване престъпленията на националсоциализма в Лудвигсбург заявиха, че още три дела са в процес на разглеждане в различни части на страната.

Първоначално Щутхоф е служил като сборен пункт за евреи и други поляци, които да бъдат изведени от Гданск, а по-късно приема функцията на „трудово-възпитателен лагер“, където насилствено са били изпращани да излежават присъдите си работници, предимно граждани на Полша и на Съветския съюз, много от които намират смъртта си там.

От средата на 1944 г. в лагера са изпратени десетки хиляди евреи от гетата в Прибалтика и от Аушвиц, наред с хиляди поляци, въвлечени в нацисткото потушаване на Варшавското въстание. Повече от 60 000 души са били убити в Щутхоф, пише БТА.

Водещи новини

Още новини