Великобритания: Украйна може да използва доставени от нас оръжия на територията на Русия

gettyimages
share

Британски оръжия могат да бъдат използвани от украинските сили в операции на руска територия, заяви днес министерството на отбраната на Великобритания, съобщава БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14312

Според ведомството обаче ограниченията за използването на британски крилати ракети с голям обсег "Сторм шадоу" остават в сила.

През последните две седмици Украйна извърши най-голямата външна атака срещу суверенна територия на Русия от Втората световна война насам, която според официален представител на Киев има за цел да създаде буферна зона за защита на украинското население от нападения.

ВСУ: Превзехме град Суджа в Курска област

Определяйки използването на доставките от оръжия с едни от най-категоричните досега термини, говорител на британското министерство на отбраната заяви, че Украйна има "ясно право на самозащита срещу незаконните атаки на Русия" и "това не изключва операции на територията на Русия".

"По време на процеса на безвъзмездно предоставяне ясно заявяваме, че оборудването трябва да се използва в съответствие с международното право", каза той.

Тази политика означава, че британски танкове, противотанкови ракети и друго военно оборудване, доставени на Украйна, могат да бъдат използвани на руска територия като част от защитата на Киев срещу нахлуването на Русия. Но ограниченията относно доставените от Великобритания ракети с голям обсег "Сторм шадоу", които могат да се използват само в рамките на международно признатите граници на Украйна, остават в сила.

С помощта на множество дронове, тежка артилерия и танкове Украйна твърди, че е превзела повече от 1000 кв. км от територията на Русия от 6 август насам – ход, който руският лидер Владимир Путин нарече "голяма провокация".

Украинските войски може да са използвали и доставени от Великобритания танкове "Чалънджър 2" на руска територия, но британското министерство на отбраната отказа да коментира дали британски танкове са били използвани в Русия, отбелязва Ройтерс.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14312

Водещи новини

Още новини