Спор във Върховната Рада заради плановете на Украйна да купи ядрени реактори от България

share

Плановете на Украйна да купи ядрени реактори от България предизвикаха спор сред депутатите във Върховната Рада, пише европейското издание "Политико".

Украинското правителство се бори с все по-растяща опозиция срещу сделката за 600 милиона долара за руските ядрени реактори. Отправят се обвинения, че властите в Киев отварят вратата за корупция, допълва изданието.

Планът е Киев да купи двата ядрени реактора, които бяха предназначени за АЕЦ "Белене" и да ги инсталира в АЕЦ "Хмелницки" в Западна Украйна. Така страната се надява да компенсира загубата на своята окупирана от Русия атомна електроцентрала в Запорожие.

Сделката има нужда от одобрението на Върховната Рада. Във вторник представители на правителството са обсъдили въпроса с депутати, но няколко от тях, сред тях и народен представител от партията на президента Володимир Зеленски, са се обявили против. Аргументът е, че подобна сделка за стари руски ядрени реактори ще отвори дупка в украинския бюджет.

"Крайно рядко е да няма подкрепа за споразумение на толкова високо равнище", отбелязва пред "Политико" Андрий Жупанин - депутат от партията на президента Зеленски и член на енергийната комисия във Върховната Рада.

Украйна иска оборудването от АЕЦ "Белене" за $600 млн. долара

Той разказва пред изданието, че няколко въпроса остават без отговор: "Може ли Украйна да си позволи да купува руски ядрени реактори по време на война? Какво е състоянието на тези реактори? Купени са в България преди 10 - 12 години, ще рботят ли и когато пристигнат в Украйна?"

Украинският енергиен министър Герман Галушченко отхвърли всички притеснения и обясни, че развиването на ядрените мощности е единствената възможност за страната. "На фона на руските атаки, ядрената енергия е около 60% от енергийния микс и основен стълб за енергийната ни система", казва пред "Политико" Галушченко, предава БНТ. 

В публикацията се твърди, че спорът за реакторите от България създават напрежение и около опитите на Украйна да се пребори с корупцията в енергийния сектор. По-рано тази седмица заместник-министърът на енергетиката Олександър Хейл беше арестуван по обвинения, че е поискал подкпу от половин милион долара за прехвърляне на оборудване за добив на въглища, собственост на държавна компания.

Според депутати сделката с България ще даде възможност за още подобни практики.

Водещи новини

Още новини