Украйна иска оборудването от АЕЦ "Белене" за $600 млн. долара

  • 22 март 2024 16:46

  • 3689
  • 6
Украйна иска оборудването от АЕЦ "Белене" за $600 млн. долара
© Gettyimages

Украйна има за цел да сключи сделка с България през юни за придобиване на ядрени реактори, за да компенсира загубата на Запорожката централа, завзета от Русия. Това разкри ръководителят на украинската държавна компания за ядрена енергия "Енергоатом" Петро Котин пред "Ройтерс".

"Новите реактори ще бъдат инсталирани в атомната електроцентрала "Хмелницки" в Западна Украйна и ще бъдат оборудвани с руско оборудване, което Киев иска да внесе от България", заяви Котин.

Русия получи контрол над Запорожката централа, най-голямата ядрена централа в Европа, след като започна инвазията си в Украйна през февруари 2022 г. Шестте ядрени реактора на Запорожката централа в момента са спрени, припомня Bulgaria ON AIR.

Зеленски обвини Русия за взривяването на ВЕЦ "Каховка"

"Преговорите между правителството на Украйна и България продължават и мисля, че някъде през юни ще имаме резултат от сключването на договори с България за закупуване на това оборудване", каза Котин.

"Поставих задачата пред нашата строителна организация и Хмелницката централа да бъде готова за инсталиране до юни", посочи той, визирайки първия от двата реактора, който ще бъде готов за инсталиране веднага.

Котин уточни, че ако той бъде доставен навреме и в пълен обем, "Енергоатом" ще има готовност да започне пусковите работи по новия реактор след 2 до 3 години - период, който е необходим и за производството на турбината за блока.

"Енергоатом" води предварителни разговори с "General Electric", отваря се нов раздел за изграждане на турбина", коментира той

Вторият реактор ще бъде инсталиран по-късно, но все още няма точен срок.

"България предварително е определила цената на двата реактора на 600 млн. долара, но София има желание да увеличи цената на оборудването, което освен от България може да се купи само от Русия. Има постоянно желание от българска страна да постигне по-големи ползи за себе си от тези 600 млн. долара и колкото повече време минава, толкова по-високи цени посочват, но ние все още сме фокусирани върху цената от 600 млн. долара", обясни Котин.

Защо се бави продажбата на оборудването за АЕЦ „Белене”

Той заяви, че "Енергоатом" възнамерява да построи още два реактора в Хмелницки на базата на американския реактор AP-1000 и че компанията ще започне да излива бетон за двата нови блока в началото на април.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3689 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
ВЪН АМЕРИКАНСКИЯ ОКУПАТОР!

2024.03.22 | 18:52

6
Ако страната ти е окупирана от чужди военни бази - Ако ти заличават и подменят историята - Ако ти сменят националната валута - Ако ти променят националния празник - Ако ти подменят религията и езика - Ако робството е твоят национален идеал - Ако живееш в тирания маскирана като „демокрация“ - Ако в родината ти има колонизатори маскирани като „инвеститори“ - Ако вярваш в зеления диктат и екологичните мантри - Ако те опростачват и те правят да оглупяваш - Ако те карат да мразиш своите освободители и да воюваш срещу тях - Ако те карат да се биеш като маймуна със своите братя и сестри сънародници за парче хляб ОЗНАЧАВА, ЧЕ СИ РОБ И ГРАДИШ ЧУЖДА ДЪРЖАВА НА СВОЯ ТЕРИТОРИЯ!
Ха, ха, ха

2024.03.22 | 18:51

5
СКОРО КРАДЛИВАТА ВЪРХУШКА , ЩЕ БЯГА КЪМ ФАЩ. ОСТАНАЛИТЕ , ЩЕ БЪДАТ СЪДЕНИ И ЕКЗЕКУТИРАНИ!!!

2024.03.22 | 18:16

4
САЩ отпуснаха няколко милиарда за укрите и сега започва шопинга - оръжия, ядрени реактори, кока за президента :D дали са им пари и сега положението е "луд с картечница" :D
Българин

2024.03.22 | 18:16

3
Значи Украйна която води война с Русия може да ги инсталира,а България не може,за такова предателство се полага разстрел
емо

2024.03.22 | 18:11

2
подарете им го, евроатлантически ненормалници.

2024.03.22 | 17:31

1
kak taka 600 miliona bre ta te usrainskite prosiaci evrogeiovete i kravarite gi nauciha na podaraci te ne sa nauceni da plashtat nishto

Добави коментар

Водещи новини