Беларус струпва войски по границата си с Украйна

Фейсбук
share

Министърът на отбраната на Беларус Виктор Хренин заяви, че по време на днешно извънредно заседание президентът на страната Александър Лукашенко е наредил да се засили групировката на войските в Гомелско и Мазирско направления, разположени край границата с Украйна, съобщи Укринформ, позовавайки се на информация от беларуската служба на Радио „Свобода“, предава БТА. 

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14268

Според министъра групите войски ще бъдат засилени „за да реагират на всяка възможна провокация“.

„Военните подразделения от силите за специални операции, сухопътните сили, ракетните сили, включително тези с реактивни системи за залпов огън „Полонез“ и системи „Искандер“, получиха задачата да се разположат в определените зони. Ние също така засилихме способностите на противовъздушните си ракети, средствата за радиоелектронна борба и авиацията“, заяви Хренин.

Както отбеляза той, решението е взето след предполагаемото снощно нарушение на беларуското въздушно пространство от дронове, дошли от територията на Украйна, за което по-рано съобщи Лукашенко.

Настъплението на Киев във вражеската територия: Украинската армия вече контролира части от руски град

Според министъра вчера ВВС на бойно дежурство са засекли „неидентифицирани въздушни обекти, придвижващи се от територията на Украйна“, които, след като са пресекли границата с Беларус, са „класифицирани като безпилотни летателни апарати“. Част от тях в последствие са прехванати.

„Следим ситуацията от близо и сме готови да реагираме на промени“, заяви Виктор Хренин.

По-рано Лукашенко заяви, че в петък вечерта частите на ВВС и противовъздушната отбрана на Беларус са били приведени в повишена готовност във връзка с нарушаване на въздушното пространство в района на град Костюковичи. Според Лукашенко в 19:04 местно време силите за ПВО са унищожили няколко цели над територията на Беларус, а останалите са били унищожени от руските сили близо до Ярославъл.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14268

Водещи новини

Още новини