Германските сили за сигурност са в повишена готовност заради напрежението в Близкия изток

gettyimages
share

Силите за сигурност в Германия са поставени в повишена готовност заради напрежението в Близкия изток, съобщи министърката на вътрешните работи Нанси Фезер, цитирана от ДПА.

„Следим отблизо как възможна бъдеща ескалация ще се отрази на ситуацията със сигурността в Германия“, каза днес Фезер пред регионалния вестник „Райнише пост“, предаде БТА.

Тя посочи, че рискът от бъдеща ескалация в Близкия изток е висок и описа ситуацията като „изключително опасна“. Германското правителство, заедно с международните си партньори, работи усилено за деескалация, добави Фезер.

Канада: Ще изтеглим децата на дипломатите си от Израел

„След терористичната атака на „Хамас“ в Израел на 7 октомври 2023 г. и последвалата война в Газа има драстично увеличаване на престъпленията на антисемитска основа“, отчете министърката. „Нашите сили за сигурност правят всичко по силите си, за да прекъснат спиралата, която води от насилието в Близкия изток към още по-отвратителен антисемитизъм тук“, допълни тя.

Фезер освен това отбеляза, че са предприети решителни мерки срещу ислямистката идеология в Германия, като напомни за забраната на Ислямския център в Хамбург и клоновете му на други места в страната в края на юли.

Тя спомена и за забраната на палестинската групировка „Хамас“ и пропалестинската мрежа „Самидун“ в Германия.

Фезер изрази искрена благодарност към федералните провинции за продължаващите им усилия да предпазят еврейските и израелските институции в Германия чрез разполагането на значителни по численост полицейските сили.

Водещи новини

Още новини