"Хизбула" заяви, че е изстреляла дронове срещу военни цели в Северен Израел

  • 06 август 2024 15:29

  • 922
  • 2
"Хизбула" заяви, че е изстреляла дронове срещу военни цели в Северен Израел
© Getty Images

Ливанската въоръжена групировка "Хизбула" заяви, че е изстреляла рояк атакуващи дронове срещу военни цели в Северен Израел. Най-малко осем души загинаха при израелски въздушни удари на Западния бряг на река Йордан. А през нощта петима американски военни са били ранени при ракетна атака срещу военновъздушна база в Западен Ирак. Насилието се случва на фона на опитите на световни лидери да попречат напрежението в Близкия изток да прерасне в регионална война.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2413

През последната седмица напрежението в региона не спира да се покачва след убийството в Техеран на политическия ръководител на палестинското радикално движение "Хамас" и ликвидирането в покрайнините на Бейрут на висшия командир от проиранската "Хизбула" Фуад Шукр.

Най-малко петима загинаха при израелски въздушен удар по южен Ливан, сред тях членове на въоръжената групировка "Хизбула". По-рано проиранската групировка е нанесла удар с дронове срещу военни обекти в Северен Израел, където са били ранени двама израелски войници. Източник от "Хизбула" е заявил пред Ройтерс, че това не е отмъщение за убийството на командира ѝ Фуад Шукр в Бейрут миналата седмица. Шиитската групировка се закле да отмъсти и предизвика притеснения от пълномащабна война.

Най-малко 8 души бяха убити от израелската армия на Западния бряг на река Йордан, съобщиха палестинските здравни власти. По данни на израелската армия при два отделни въздушни удара са поразени въоръжени бойци, но не съобщи повече подробности.

Байдън събра извънредно екипа си по национална сигурност заради Иран

По-рано петима американски военни са били ранени при ракетна атака срещу военновъздушната база "Айн ал Асад" в Западен Ирак. Американският президент Джо Байдън свика висшия екип по национална сигурност. В изявлението след срещата се посочва, че Съединените щати предприемат стъпки за отговор, цитирам "по начин и място по наш избор".

Същевременно държавният секретар Антъни Блинкън заявил, че дипломатите работят "денонощно", за да предотвратят разрастване на конфликта в региона. Редица западни държави подготвят евакуацията на своите граждани от Ливан. Повечето западни авиокомпании отмениха всички полети от и до Бейрут, отбелязва БНР.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
922 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
ПСИХО ЛАЙНЯРА от СЕВЛИЕВО КАТИЛА

2024.08.06 | 15:39

2
ИБАНИЯ ОЛИГОФРЕН МЍРОСЛАВ БЛАЖЕВ-КАТИЛА ОТ СЕВЛИЕВО Е БИЛ ЖЕНА В ЛОВЕШКИЯ ЗАТВОР. ПАНДИЗЧИИТЕ СА СЕ ГАВРИЛИ СЕКСУАЛНО С ПСИХИЧНО БОЛНИЯ ИЗРОД! КАТИЛА Е ДУХАЛ НА ЦИГАНИ И РАДИКАЛНИЯ ТУРЧИН АХМЕД МУСА В ЗАТВОРА. ПЪЛЕН Е С ЦИГАНСКА СПЕРМА И X Y ХРОМОЗОМИ !
ВЪН АМЕРИКАНСКИЯ ОКУПАТОР !

2024.08.06 | 15:39

1
Ако страната ти е окупирана от чужди военни бази - Ако ти заличават и подменят историята - Ако ти сменят националната валута - Ако ти променят националния празник - Ако ти подменят религията и езика - Ако робството е твоят национален идеал - Ако живееш в тирания маскирана като „демокрация“ - Ако в родината ти има колонизатори маскирани като „инвеститори“ - Ако вярваш в зеления диктат и екологичните мантри - Ако те опростачват и те правят да оглупяваш - Ако ти налагат ЛГБТ и хомосексуализма - Ако те карат да мразиш своите освободители и да воюваш срещу тях - Ако те карат да се биеш като маймуна със своите братя и сестри сънародници за парче хляб ОЗНАЧАВА, ЧЕ СИ РОБ И ГРАДИШ ЧУЖДА ДЪРЖАВА НА СВОЯ ТЕРИТОРИЯ!

Добави коментар

Водещи новини