ЕС започна изплащането на помощ от 400 милиона евро на Палестинската автономна власт

Pixabay
share

Европейският съюз обяви изплащането на първия транш от 150 млн. евро като част от пакет за спешна помощ в размер на 400 млн. евро за Палестинската автономна власт, която е изправена пред сериозни бюджетни проблеми, предаде Франс прес.

Европейската комисия заяви, че този първи транш включва безвъзмездни средства за подпомагане на изплащането на заплатите на държавните служители на Западния бряг и за подпомагане на уязвими семейства. 

Останалата част от средствата ще бъде отпусната през август и септември „в зависимост от напредъка в изпълнението на програмата за реформи на Палестинската автономна власт“, посочи в изявление Европейската комисия.

Палестинската автономна власт е изправена пред финансова криза, която се задълбочи след началото на войната в Газа, тъй като Израел увеличи удържането на данъчни приходи, предназначени за палестинските територии.

ЕК преведе 16 милиона евро на агенцията на ООН за палестинските бежанци

ЕС е основният международен финансов дарител на палестинците, като от 2021 г. насам помощта се оценява на 1,2 млрд. евро.

„ЕС е напълно ангажиран да подкрепя Палестинската власт в този труден момент“, заяви председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и добави: „Нашата извънредна помощ в размер на 400 млн. евро подпомага значителна програма за реформи и проправя пътя за възстановяване на Газа“.

Войната между Израел и "Хамас" от 7 октомври насам опустоши голяма част от Газа, но също така засегна публичните финанси и икономиката на окупирания от Израел Западен бряг, отбелязва АФП, цитирано от БТА.

Водещи новини

Още новини