Великобритания ще предостави на палестинците в Газа много повече помощи, ако "Хамас" приеме предложението

  • 02 юни 2024 05:53

  • 454
  • 4
Великобритания ще предостави на палестинците в Газа много повече помощи, ако "Хамас" приеме предложението
© gettyimages

Правителството на Великобритания може да "залее Газа с много повече помощи", ако палестинската въоръжена групировка "Хамас" приеме подкрепеното от САЩ споразумение за прекратяване на огъня, заяви вчера министър-председателят Риши СунакРиши СунакРиши Сунак – британски икономист и политик. Риши Сунак е роден на 12 май 1980 г. в Саутхемпшир,, като определи предложения тристепенен план като "добре дошла новина", предаде ДПА. 

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2241

Външният министър и бивш премиер Дейвид КамерънДейвид КамерънДейвид Камерън - политик и премиер на Великобритания от 2010 до 2016 г. Роден в Лондон на 9 октомври 1966 г. също подкрепи плана, който според него може да доведе до прекратяване на конфликта.  

В петък президентът на САЩ Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в представи плана, заявявайки, че "Хамас" "вече не е в състояние" да извърши ново мащабно нападение над Израел.  

"Надявам се "Хамас" да се възползва от тази възможност, за да сключи споразумението, което е на масата. То ще гарантира, че заложниците ще бъдат освободени и ще се върнат при семействата си, че ще можем да залеем Газа с много повече помощи, отколкото сме предоставяли досега", заяви Сунак по време на предизборната кампания в североизточния крайбрежен английски град Редкар за предстоящите парламентарни избори на 4 юли.

Премиерът добави, че паузата в бойните действия - първа фаза на предложената сделка - трябва да се превърне в "устойчив и траен мир, какъвто всички искаме да видим". Израелското предложение включва три етапа, като първият е шестседмично "цялостно прекратяване на огъня". Освен това се предвижда правителството на Израел ще изтегли силите си от населените райони на ивицата Газа, а от своя страна "Хамас" ще освободи редица заложници в замяна на пускането на някои палестински затворници.

Според плана за първата фаза на примирието ще се увеличат доставките на хуманитарна помощ за Газа, като всеки ден в ивицата трябва да бъдат допускани 600 камиона.  

В рамките на втория етап на примирието "Хамас" ще трябва да освободи всички останали живи заложници, а Израел ще изтегли силите си от други райони на Газа. В третата и последна фаза страните по конфликта ще започнат програма за възстановяване на анклава, пише БТА.

Ердоган: Турция е единствената страна, показваща най-силна реакция срещу масовото избиване на хора в Газа

Според последните информации Израел е предал предложението си на "Хамас" в четвъртък. Байдън определи очакваното решение по плана като "наистина решителен момент".

Кабинетът на израелският министър-председател Бенямин НетаняхуБенямин НетаняхуБенямин Нетаняху е роден на 21 октомври 1949 г. в Тел Авив, Израел. Той е израелски политик и каза в изявление, че "войната няма да приключи, докато не бъдат постигнати всички нейни цели, в това число и връщането на всички отвлечени хора и елиминирането на военния и управленски капацитет на "Хамас".

Последвайте канала на

Росица Валентинова
454 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2024.06.02 | 14:36

4
❤️Здравейте) Казвам се Джулия, на 23 години съм) Амбициозен 18+ еро модел) Харесва ми да правя голи снимки) Моля, оценете снимките ми ➤ Ja.cat/id398062

2024.06.02 | 10:59

3
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto
БОТЕВ

2024.06.02 | 09:56

2
Мангоооо

2024.06.02 | 07:54

1
ВЕЛИКОБРИТАНИЯ КОГА В ИСТОРИЯТА СИ Е ПРЕДОСТАВЯЛА ПОМОЩИ НА НЯКОГО?

Добави коментар

Водещи новини