Испанският премиер отказа да даде показания по разследването срещу съпругата му за корупция

Getty Images/Guliver
share

Испанският министър-председател Педро Санчес отказа да даде показания като свидетел в съдебно разследване във връзка с подозренията в корупция и търговия с влияние срещу съпругата му, заради които той обмисляше да подаде оставка през април, предаде Ройтетрс, позовавайки се на присъстващите на изслушването адвокати.

Това е част от първоначалното разследване дали Бегоня Гомес е използвала позицията си на съпруга на премиера, за да привлече спонсори за университетската магистърска програма, която ръководи.

Санчес отхвърли обвиненията срещу нея, заявявайки, че те са неоснователни и скалъпени от неговите крайнодесни политически противници, а днес главната прокуратура подаде от негово име иск срещу разследващия съдия за предполагаемо неправомерно поведение.

"Този иск има за цел да уважи независимостта на съдебната власт, но и да я защити от практиките на онези, които действат по политически подбуди и извън закона", заяви говорителката на правителството Пилар Алегрия.

Самата Гомес не е коментирала случая.  

Адвокатът ѝ, бившият министър на вътрешните работи Антонио Камачо, заяви, че показанията на Санчес са продължили две минути и съдия Хуан Карлос Пеинадо му е задал два въпроса – дали е роднина на някого от разследваните и дали иска да свидетелства.     

Испанският премиер ще даде показания като свидетел по разследването срещу съпругата му за корупция

Санчес е отговорил, че Гомес е негова съпруга и не иска да дава показания. Според испанското законодателство близките роднини и брачните партньори на заподозрени имат право да откажат да дават показания в съда.

Пеинадо изслуша Санчес в двореца "Монклоа" в Мадрид, където е и официалната резиденция на испанския премиер. Пред сградата се събра малка група протестиращи, които скандираха лозунги срещу Санчес и неговата Испанската социалистическа работническа партия.

Той ще бъде придружен от своя адвокат, представители на прокурора и адвокат на крайнодясната партия "Вокс", която използва правен инструмент, който позволява на частни лица да повдигат наказателни обвинения срещу трети страни.

В края на април Санчес си взе петдневна почивка, за да обмисли дали да подаде оставка, след като съдът започна разследване, но в крайна сметка реши да остане на поста, отбелязва Ройтерс.

Това е първият път, когато действащ испански премиер е призован да свидетелства в съдебно дело, откакто неговият предшественик Мариано Рахой беше призован като свидетел през 2017 г. по дело за подкупи, което доведе до осъждането на няколко членове на неговата консервативна Народна партия и в крайна сметка до вот на недоверие на следващата година, който позволи на Санчес да стане министър-председател, отбелязва БТА.

Водещи новини

Още новини