Испанският премиер ще даде показания като свидетел по разследването срещу съпругата му за корупция

  • 30 юли 2024 14:06

  • 290
  • 1
Испанският премиер ще даде показания като свидетел по разследването срещу съпругата му за корупция
© Getty Images/Guliver

Испанският премиер Педро Санчес ще даде днес показания като свидетел в рамките на разследването на съпругата му, заподозряна в корупция и търговия с влияние, съобщи Ройтерс.

Според испанското законодателство близките роднини и брачните партньори на заподозрени имат право да откажат да дават показания в съда.

Това е част от първоначалното разследване дали Бегоня Гомес е използвала позицията си на съпруга на премиера, за да привлече спонсори за университетската магистърска програма, която ръководи.

Санчес отхвърли обвиненията срещу нея, заявявайки, че те са неоснователни и скалъпени от неговите крайнодесни политически противници.

Съдия отхвърли искането на Педро Санчес да свидетелства писмено по делото срещу съпругата му

Той ще бъде придружен от своя адвокат, представители на прокурора и адвокат на крайнодясната партия „Вокс“, която използва правен инструмент, известен като „народното обвинение“, който позволява на частни лица да повдигат наказателни обвинения срещу трети страни.

Малка група протестиращи се събраха пред резиденцията на Санчес, скандирайки лозунги срещу него и управляващата Социалистическа партия.

Това е първият път, когато действащ испански премиер е призован да свидетелства в съдебно дело, откакто неговият предшественик Мариано Рахой беше призован като свидетел през 2017 г. по дело за подкупи, което доведе до осъждането на няколко членове на неговата консервативна Народна партия и в крайна сметка до вот на недоверие на следващата година, който позволи на Санчес да стане министър-председател, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
290 1

Коментари 1

Добави коментар

2024.07.30 | 16:27

1
Искате луд сeкc за 3 чaса, силна еpeкция, продължителна липса на еякyлация и повишен тeстостеpон! Сега е възможно и бeзoпасно, лично го изпpобвах! И прочетох за този метод тук:----> use.my/woodman

Добави коментар

Водещи новини