Екоактивисти блокираха летището във Франкфурт

getty images
share

Най-натовареното германско летище временно преустанови полетите на 25 юли, след като климатични активисти блокираха писти за излитане в знак на протест срещу използването на изкопаеми горива, предаде Си Ен Ен. 

Летището е използвано от близо 60 млн. пътници през миналата година.

Операторите призоваха пътниците чрез официалният им профил в социалната мрежа Х да не ходят на летището засега. Вместо това, те бяха помолени да проверят статуса на полета си онлайн, преди да напуснат дома си.

Причината са демонстрациите, които са превзели голяма част от летището. Шестима от протестиращите са блокирали пистите за излитане на самолетите, като някои от тях са използвали лепило, за да се залепят за асфалта.

В актуализирано съобщение летището заяви, че полетите „постепенно се възобновяват“ след временното спиране на въздушния трафик „поради полицейска операция“.

„Слънцето още не е изгряло, но въздушният трафик в Германия вече е спрян“, заявиха те в Х, предава бТВ.

Групата на климатичните активисти Letzte Generation („Последното поколение“ в превод – бел.ред.), публикува видеоклипове и снимки в X, които изглежда показват членовете ѝ на пистата.

„Летищата са места, където става ясно, че това, което в миналото се е смятало за нормално, днес вече не можем да си позволим. Газът и въглищата застрашават съществуването ни“, заявиха от Letzte Generation в X.

Протестите във Франкфурт се проведоха ден след като климатични активисти организираха серия от демонстрации на летищата в цяла Европа. В сряда членовете на Letzte Generation залепиха ръцете си на асфалта на германското летище Кьолн-Бон.

Екоактивисти намазаха с боя частни самолети край Лондон

В Норвегия пък трима души са били задържани на летището в Осло, след като са нахлули на пистите, за да поискат „смели действия за климата от норвежкото правителство“. Други девет души са блокирали вратите за сигурност на летище Хелзинки във Финландия, което също е довело до затруднения за пътниците.

Водещи новини

Още новини