Орбан съобщи, че не е в позиция да участва в преговори между Украйна и Русия

Getty images
share

Виктор Орбан, унгарският премиер, заяви днес, че не е в позиция да посредничи в преговори между Русия и Украйна. Новините идват малко след като медии съобщиха, че ще пътува до Москва, за да се срещне с руския президент Владимир Путин, съобщи Reuters.

Орбан, критик на западната военна помощ за Украйна, който от всички лидери на ЕС  е с най-близки отношения с Путин, съобщи,че фактът, че Унгария в момента е ротационен председател на блока, не му дава правомощия да преговаря от името на ЕС.

"Нямам нужда от такива правомощия, тъй като не представлявам каквото и да било", заяви тази сутрин Орбан в редовното си радиоинтервю, без да каже дали ще пътува до Москва по-късно през деня.

"Всичко, което правя, е, да посещавам места, където има война или заплаха от война, застрашаваща Европейския съюз и Унгария, или криеща негативни последици за тях, и да задавам въпроси", добави той.

След съобщенията в медиите от вчера за посещението на Орбан, Шарл Мишел, председател на Съвета на лидерите на ЕС, заяви в социалните мрежи, че "ротационното председателство на ЕС няма правомощия да разговаря с Русия от името на ЕС", пише БТА.

Унгария готова да работи за преодоляване на пречките пред разширяването на ЕС

Руските информационни агенции цитираха говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, който нито потвърди, нито отрече посещението. Унгарските правителствени служители не отговориха на въпросите на Reuters.

По-рано тази седмица Орбан се срещна с украинския президент Володимир Зеленски в Киев и го призова да обмисли прекратяване на огъня, за да  ускори края на войната с Русия.

Днес Орбан посочи, че е задал на Зеленски "три или четири важни въпроса", за да разбере докъде е склонна да стигне Украйна за постигане на мир. 

Водещи новини

Още новини