Районът на Атина под висок риск заради горски пожар южно от столицата

share

Днес гръцките власти призоваха жителите на район на 30 км. южно от Атина да се евакуират заради разразил се голям горски пожар, подсилен от силните ветрове. Обявен е висок риск от пожари в района на столицата за днешния ден и утре, предават от Associated Press.

Противопожарната служба съобщи, че повече от 40 пожарникари, подпомагани от 6 самолета за пускане на вода, се опитват да овладеят пожара близо до Вари. Засега няма информация за ранени или нанесени щети в района, осеян със стотици разпръснати домове и местни фирми.

Десетки горски пожари избухнаха в Гърция през последните дни на фона на високите летни температури, но те бяха потушени своевременно, преди да причинят големи щети.

Високите температури в Гърция взеха 9 жертви

Горските пожари са често срещани през сухите, горещи лета в Гърция, като са причинили десетки смъртни случаи през последните години. Властите предупредиха за особено висок риск това лято след безводната и топла зима, оставила растителността суха като прах.

По-рано днес противопожарната служба съобщи, че е овладяла друг пожар близо до Маркопуло, източно от Атина, и остров Евия. Друг горски пожар пък се разрази на остров Наксос в Егейско море.

Водещи новини

Още новини