Литва затегна казармата

Getty images (архив)
share

Литва затегна правилата за всеобщата военна служба, предаде националната телевизия на балтийската държава.

Днес депутатите в Сейма (парламента) във Вилнюс приеха поправки в Закона за воинската повинност. В полза на проекта гласуваха 85 от 141-те законодатели, против гласуваха трима, а 14 депутати се въздържаха. Поправките ще влязат в сила през 2026 г.

Сеймът одобри всички литовски граждани, на възраст между 18 и 22 години, да отбиват казармата след завършване на средното си образование за срок от 9 месеца. В някои случаи срокът може да бъде съкратен до половин година.

Проверките дали младежите са годни за военна служба ще започнат, когато те навършат 17 години. Ако бъдат признати за годни, техните имена ще бъдат включени в наборни списъци. След получаването на повиквателните заповеди призованите няма да могат да се запишат да следват. Студентите, влезли в университети и получили призовки по време на обучението си, обаче ще могат да отложат казармата до след завършване на образованието си.

Висшистите с дипломи от дефицитни за въоръжените сили специалности (медицина, фармация, авиационно инженерство, високи технологии и др.) ще служат три месеца. През този период те ще преминават военна подготовка.

Литва върна казармата след седемгодишна пауза през 2015 г. Това стана на фона на руската окупация на украинския черноморски полуостров Крим (март 2014 г.) и стартиралите след това боеве между промосковските отцепници в Източна Украйна и силите на Киев. Студентите и докторантите имаха право да отложат казармата до дипломирането си.

Максималната възраст за привикване в редовете на въоръжените сили на членката на НАТО  бе 27 години.

В момента наборните войници в личния състав на въоръжените сили на Литва възлиза на 4240 души (при население от 2,8 милиона). С реформата се очаква броят да им да се увеличи до 7000.

Дания въвежда задължителна казарма за жените

Водещи новини

Още новини