Вкарват германките в казармата?

  • 12 юни 2024 19:15

  • 1215
  • 4
Вкарват германките в казармата?
© Getty images (архив)

"В Германия предложиха да въведат задължителна военна служба не само за мъжете, но и за жените. Зад проекта стоят депутати от опозиционния Християндемократически съюз и Християнсоциален съюз (ХДС/ХСС)", написа списанието от Федералната република "Шпигел".

"Смятам, че на фона на събитията в света не можем да правим разлика по полов признак, когато става дума за всеобща военна служба", това каза заместник-председателят на групата на ХДС/ХСС в Бундестага (долната камара на парламента в Берлин).

По думите на съпартиеца на бившия германски канцлер Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се : Този въпрос трябва да разрешен в най-скоро време, но след приемане на съответните промени в Конституцията на страната ни.

"Аз одобрявам предложението на министъра на отбраната Борис Писториус всяка година в редиците на въоръжените сили да се привикват 10 000 мъже годишно. За да отговорим на предизвикателствата, е необходимо обаче техният брой да е най-малко 40 000, като сред наборниците трябва да има и жени", това каза от своя страна заместник-председателя на комисията по отбрана в Бундестага Серап Гюлер.

Германският министър на отбраната ще представи планове за задължителна военна служба


По-рано Писторуис предложи страната му да върне военномедицинските  комисии за всички мъже, навършили 18-годишна възраст. Това по думите му би било първата крачка към връщането на казармата По думите задължителната военна служба трябва да стане факт преди парламентарните избори в Германия през есента на следващата година, посочи още цитираното издание.

Справка, направена от екипа на novini.bg, показа следното: В Германската федерална република (бивша Западна Германия) от 1949 г. (създаването на държавата) до 1957 г. армията се е набирала на професионален принцип. Казармата е била въведена през 1957 г. Тя е била задължителна за всички навършили 18 години здрави мъже,  като се е предвиждал и вариантът за алтернативна служба (работа в социални институции, болници и други).

В Германската демократична република (бивша Източна Германия) от 1949 г. до Обединението на Германия (3 октомври 1990 г.) военната служба е била задължителна за мъжете на 18 и повече години.

От 1990 г. до 2011 г. германците са били задължени да отбият казармата, като са имали и варианта за алтернативна военна служба.

От 2011 г. Въоръжените сили на Германия се набират изцяло на професионален принцип.

 

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1215 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2024.06.12 | 23:38

4
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik

2024.06.12 | 21:33

3
"В Германия предложиха да въведат задължителна военна служба не само за мъжете, но и за жените. ...и чиччкото с мустачките направи същото като рабра че работата отива ба батърма ..

2024.06.12 | 20:17

2
"Евроатлантиците" се насраха от страх.
Българин

2024.06.12 | 19:47

1
Швабите пак се правят на мъже! Много тъпо и просто!

Добави коментар

Водещи новини