Сръбската армия предложи на Вучич да въведе задължителна военна служба

  • 04 януари 2024 15:47

  • 789
  • 1
Сръбската армия предложи на Вучич да въведе задължителна военна служба
© Getty Images (архив)

Сръбската армия задвижи инициатива, с която предлага на сръбския президент и върховен главнокомандващ Александър ВучичАлександър ВучичАлександър Вучич – сръбски юрист и политик. Александър Вучич е роден на 5 март 1970 г. в Белград. повторно въвеждане на задължителната военна служба в срок на до четири месеца, съобщи сръбското Министерство на отбраната, цитирано от националната телевизия РТС.

Аргументацията на Генералния щаб на сръбската войска, който предлага връщането на задължителната военна служба, е, че чрез подмладяване и подобряване на попълненията и обучението на активния и резервния състав ще се подобрят отбранителните способности на сръбската войска.

В съобщението се посочва, че предложението на Генералния щаб е следствие от щателно разглеждане на общата ситуация на сигурност и съвременните предизвикателства, пред които е изправена Сърбия като военно неутрална страна.

Тези предизвикателства са наложили приспособяване на модела за попълване на сръбската войска и биха дали възможност за подсилване на общия потенциал за наемане и обучение на по-голям брой сръбски граждани с цел отбраната на страната, отбелязва се още в съобщението.

Косово за струпването на сръбски войници на границата ѝ: Имаме лошо предчувствие

Сърбия премахна задължителната военна служба през 2011 г. на фона на стремежа за превръщане на военната служба в професия. Но сега страната изглежда близо до връщане на задължителната военна служба след дълга кампания в нейна полза, въпреки опасенията, че правителството може да се затрудни да плати сметките за такова масово набиране на кадри, посочва телевизията.

И по-рано сръбският президент е заявявал, че въвеждането на задължителна военна служба в страната до три месеца би било целесъобразно. Министърът на отбраната Милош Вучевич също подкрепя инициативата. Макар формално неутрална, сръбската армия поддържа тесни връзки с Русия, откъдето купува по-голямата част от оръжията си, включително бойни самолети и танкове, отбелязва БТА. Въпреки че официално иска членство в Европейския съюз, Сърбия отказва да въведе санкции срещу Русия заради агресията ѝ срещу Украйна.

Напрежението се върти главно около бившата сръбска провинция Косово, която обяви независимост през 2008 г., която Сърбия и съюзниците ѝ Русия и Китай не признават. През последните няколко месеца Белград няколко пъти повиши бойната готовност на силите си на границата с Косово. Друг нестабилен регион е Босна и Херцеговина, където босненският сръбски сепаратистки лидер Милорад Додик заплашва да обяви босненската Република Сръбска за независима и да я обедини със съседна Сърбия.

Последвайте канала на

Владимир Василев
789 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.01.04 | 16:55

1
Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини