Германското правителство отхвърли идеята за предсрочни избори след поражението на коалиционните партии на евровота

Getty Images
share

Германското правителство отхвърли призивите за свикване на предсрочни избори след поражението на коалиционните партии на европейските избори, предаде ДПА.

"Редовната дата на изборите е през есента на следващата година и планираме да я запазим", заяви говорителят на правителството Щефен Хебестрит. "В нито един момент не е изразявана идеята, че в Германия могат да бъдат свикани предсрочни избори сега".

Трите коалиционни партии на канцлера Олаф Шолц получиха общо по-малко от една трета от гласовете, а Германската социалдемократическа партия отбеляза най-слабия си резултат на национални избори, което повдига въпроси за бъдещето на правителството му. 

Германия се готви за две големи събития. Евровотът е първото

Опозиционната консервативна партия Християндемократически съюз призова за вот на доверие към Шолц в парламента и за свикване на нови парламентарни избори, отбелязва БТА.

"Правителствената коалиция на Шолц е четиригодишен проект", каза Хебестрит. "В края на четвъртата година всичко ще приключи. Тогава гласоподавателите отново ще имат думата, защото по този начин е замислен политическият процес", допълни Хебестрит.

Водещи новини

Още новини