Победа за десните на евровота в Словения

  • 10 юни 2024 00:53

  • 447
  • 0
Победа за десните на евровота в Словения
© Getty Images

Победа за десните на евровота в Словения - най-много места очаквано печелят Словенската демократична партия (СДП) и "Движение Свобода" (ДС), според частични резултати на Държавната избирателна комисия.

СДП очаквано победи на изборите за Европейски парламент при рекордна избирателна активност от 31,02 процента, според последни данни на Държавната избирателна комисия.

При преброени 50,88 на сто от гласовете в евровота в Словения най-успешната на европейски избори партия СДП печели четири места в новия състав на ЕП с 32,65 на сто. На второ място е управляващата ДС, която спечели 21,22 процента от гласовете и ще изпрати двама евродепутати в Брюксел.

На трето място е зелената партия "Весна", която е единствената извънпарламентарна партия, която ще изпрати евродепутат. Тя печели 9,75 процента от гласовете и едно място в Европарламента.

Следват "Нова Словения" (НСи) с 8,04 на сто и Словенската народна партия (СНП) със 7,55 на сто, като и двете партии ще изпратят по един евродепутат в новия състав на ЕП.

ЕНП обяви победа в изборите за евродепутати и призова за взаимодействие със социалистите и либералите

С преференциален глас за евродепутати засега са избрани Романа Томц, д-р Милан Звер, Бранко Гримс и Зала Томашич от СДП, Ирена Йовева и Марян Шаръц от ДС, Владимир Пребилич от "Весна", Матей Тонин от НСи и Петър Грегорчич от СЛС. 

Тези резултати до голяма степен съвпадат с прогнозите на повечето проучвания на общественото мнение преди евровота.

В изборите участваха партиите "Движение Свобода" (група "Обнови Европа"), "Нова Словения" (група на Европейската народна партия), "Социалдемократи" (Прогресивен алианс на социалистите и демократите), "Словенска народна партия" (група на Европейската народна партия), "Словенска демократическа партия" (група на Европейската народна партия), зелената партия "Весна", "ДеСУС" и "Добра държава", "Ресница", "Левица", сатирична партия "Нич од тега" (в превод Нищо от това), отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
447 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини