Германия се готви за две големи събития. Евровотът е първото

  • 06 юни 2024 10:09

  • 251
  • 0
Германия се готви за две големи събития. Евровотът е първото
© pixabay

На 9 юни Германия ще избере 96 от 720-те членове на следващия Европейски парламент или близо 13 процента от състава му. Броени дни преди вота партиите завършват кампаниите си, а кандидатите за евродепутати участват в прояви в цялата страна.

Според социологическите проучвания преднината на консервативния блок Християндемократически съюз/Християнсоциален съюз (ХДС/ХСС) остава безспорна – с 29 процента подкрепа от избирателите партията е далеч пред опонентите си в най-новото социологическо допитване на института INSA. Партиите от управляващата „светофарна коалиция“ продължават да изостават със съответно 14 процента за социалдемократите (Германската социалдемократическа партия), 13 процента за „Съюз90/Зелени“ и едва 4 процента за Свободната демократическа партия – тенденция, която се приема за протестен вот срещу неуспехите на правителството. Най-голяма е промяната при подкрепата за крайнодясната "Алтернатива за Германия", която изглежда губи гласове след множеството скандали през последните седмици. Дори при това положение обаче засега тя остава на второ място в предпочитанията на избирателите с очаквана подкрепа от 16 процента.

Създаденият преди няколко месеца "Съюз на Сара Вагенкнехт" според социолозите може да привлече 7 процента от избирателите, което ще го постави на петата позиция.

В столицата Берлин политическата надпревара на пръв поглед е трудно забележима. През последните дни в града, където традиционно най-силни позиции има левицата, нямаше големи партийни прояви, но се организират множество малки акции на различни граждански групи, включително демонстрация в подкрепа на Палестина на централния площад Александерплац, видя репортер на БТА.

Предизборните плакати, накачени по уличните лампи, често остават почти незабележими сред пътните знаци и рекламните табели на ресторанти и местни бизнеси. По-видими са подвижните билбордове, разположени из тревните ивици между платната на булевардите, където мнозина разхождат домашните си любимци.

Много берлинчани вече са дали своя глас – интересът към възможността да се гласува по пощата тази година е много по-голям. Изпращането на пликовете с попълнени бюлетини започна повече от месец преди изборния ден и те ще се приемат до 18 ч. на 9 юни, когато ще затворят и избирателните секции. Все още е твърде рано да посочи колко точно хора са избрали този вариант, но по данни от 12 дни преди вота, желание да се възползват от процедурата са заявили над една четвърт (25,6 процента) от избирателите в града, или 637 113 души. За сравнение, при изборите преди пет години по пощата гласуваха общо 505 663 души т.е. малко над 20 процента.

Сред избралите да гласуват по пощата е и Матиас, с когото разговаря БТА.

Границите, отворени за хората и търговията, са нещо „страхотно“, но най-голямото постижение на Европейския съюз е мирът и той трябва да бъде защитаван, казва 50-годишният химик, откроявайки агресията на Русия в Украйна. Сред най-големите проблеми, които Европа трябва да разреши, за него е и миграцията. „Тук все още се справяме добре и много хора искат да дойдат. Това е нормално, но трябва да се реши по-добре насочването и разпределението им“, казва Матиас. Според него също така е важно да се приемат единни политически мерки в конкретни области, като например поемането на дългове.

Климатът обаче е най-неотложният проблем за 19-годишната Аугустина, която е сред близо 5-те милиона младежи, които сега ще могат да гласуват за първи път. Заедно с група свои приятели тя е участвала в демонстрацията на „Петъци за бъдещето“ преди близо седмица, а за предстоящата събота, 8 юни, планират да се включат в акция в подкрепа на демокрацията.

„Трябва да се направи нещо“, убедена е Аугустина.

Според социологическите проучвания две трети от младежите възприемат изборите като ефективно средство за политическа промяна и се очаква избирателната активност сред тях да бъде значителна по-висока от средното за страната.

На над 500 км от  Берлин, във Франкфурт – финансовата столица на Германия и сърцето на еврозоната, лицата и посланията на плакатите са същите. Макар федералният принцип да дава на партиите възможност да издигнат отделни листи и кандидати в провинциите, почти всички заложиха на единни листи. Франкфурт е петият по големина град в Германия и един от най-космополитните - около една трета от 770-хилядното население на града са чужденци. Право на глас имат близо 440 000 души - германци и граждани на други страни от ЕС. Във Франкфурт при предишните избори за европейски парламент най-много гласове събраха зелените за разлика от националния вот, който спечелиха християндемократите. 

И докато край централата на Европейската централна банка и алеите по брега на река Майн плакатите са накачени нагъсто, то в центъра на града те почти липсват. Из средновековните улички, засенчени от стъклените кули на банките, партийните послания са единични, но за сметка на това вниманието на минувачите привличат граждански акции с политически послания – например срещу насилието над жените в Иран с лицето на Махса Амини.

Най-важната цел на европейската политика за 36-годишната Бети трябва да бъде намирането на решение за миграцията, за да се предотврати смъртта на хора по европейските граници. Дъщеря на хипита, които са имали проблеми на френската граница заради дългите си коси, за нея свободата да се пътува, без човек дори да трябва да се замисля, и да се живее в отворена страна, събираща хора от цял свят, дава най-добрата представа за Европа. Тя с гордост споделя, че винаги гласува на избори за Европейски парламент и няма да пропусне и този път.

Пред датиращото от 15 век кметство на Франкфурт, под знамето на ЕС и звуците на италианската Bella Ciao, изпълнявана от уличен музикант с акордеон, екскурзоводът Андреас също вижда в миграцията сериозно предизвикателство, но добавя към него и заплахата от тероризъм и корупцията, изразявайки респекта си към бившия американски президент Доналд Тръмп и постигнатото в Съединените щати.

И докато в Германия кампанията за евроизборите изглежда е към края си и повечето хора вече са взели решението си за кого ще гласуват, както в Берлин, така и във Франкфурт, усилено тече подготовката за второто голямо събитие на лятото – Евро 2024. Моравата пред сградата на Райсхстага – обикновено любимо място за снимка на туристите, сега е завзета от строителна техника, която изгражда фен зона, където жителите на града ще могат заедно да следят мачовете. Все пак, финалът на първото европейско първенство по футбол, на което Германия е домакин от обединението си насам, ще бъде на Олимпийския стадион на Берлин, пише БТА.

Нидерландия гласува първа на евроизборите

Последвайте канала на

Росица Валентинова
251 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини