Германският правосъден министър отхвърли претенциите на ислямистите за халифат

Getty Images/Guliver
share

Германският правосъден министър Марко Бушман отхвърли като абсурдна ислямистката подкрепа за установяване на халифат като форма на управление и не смята това за правен въпрос, който да стои пред Германия. Той коментира това малко преди готвената днес в Хамбург ислямистка демонстрация, свикана от организацията „Мюсюлмански интерактив“ и след предизвиканата полемика след подобен митинг от миналия месец, съобщи ДПА.

„Публичното изразяване на симпатии към халифата е нещо, което приемам за политически абсурд“, заяви Бушман пред ДПА. Според него Конституционният съд на страната смята, че, стига хората единствено да изразяват абсурдно мнение, било то и в разрез с основния закон на страната и стига да не се полагат усилия за премахване на правния ред, те трябва да бъдат толерирани като част от интелектуалния сблъсък на мнения.

Халифатът е религиозна държава, управлявана от духовен водач – халиф, който претендира, че е наследник на мюсюлманския пророк Мохамед. Има няколко примера за такъв в историята, като последният беше установен от терористичната групировка „Ислямска държава“ в части от Сирия и Ирак.

Бушман заяви, че положението би било различно, ако терористична групировка или екстремистка организация беше приела лозунг от типа „Халифатът е решението“.

„Бихме забранили подобна организация или бихме предприели действия срещу нея, ако има необходимите правни основания. Но това не е или все още не е случаят“, заяви министърът.

На митинга в Хамбург миналия месец някои хора носеха табели с надпис „Халифатът е решението“, а други призоваха за установяването на халифат като решение на проблемите за мюсюлманските държави.

Протестът предизвика възмущение в Германия и осъждане от водещите политици. След събитието някои призоваха законът да се промени така, че всеки, публично призоваващ за установяването на халифат в Германия, да бъде наказан.

Полицията се готви за нови протести срещу завод на "Тесла" край Берлин

Властите разрешиха съботната демонстрация да се проведе, но наложиха забрана за подбуждане на омраза или насилие. Правото на Израел да съществува не може да бъде отричано и израелските знамена не могат да бъдат изгаряни или повреждани, заяви полицията в петък.

Полицията очаква около 1000 участници в демонстрацията, която се провежда под мотото "Срещу цензурата и диктатурата на мнението".

Германия е твърд поддръжник на Израел и се бори как да се справи с демонстрациите срещу войната в Газа и подкрепата за палестинците.

Израел се бори с палестинската ислямистка организация „Хамас“ в Газа след кървавото нападение от 7 октомври в южната част на страната.  Израел отговори с масирани въздушни удари и започна сухопътна офанзива в ивицата Газа, която уби повече от 35 000 души според контролираните от „Хамас“ здравни власти в анклава.

Лидерите по света стават все по-критични към опустошителните атаки на Израел срещу Газа.

Бушман каза, че има различно мнение за лозунга "От реката до морето", който някои скандират на пропалестинските митинги.

Лозунгът означава, че трябва да има свободна Палестина на територията, простираща се от река Йордан до Средиземно море - което включва района, където се намира Израел.

„Това е лозунг на „Хамас“, който е забранен да действа в Германия“, каза Бушман. Според него в зависимост от конкретния случай, използването на слогана може следователно да представлява използване на пропаганда от забранена организация - което е наказуемо от закона, отбелязва БТА.

Водещи новини

Още новини