Полицията се готви за нови протести срещу завод на "Тесла" край Берлин

  • 11 май 2024 14:51

  • 625
  • 1
Полицията се готви за нови протести срещу завод на "Тесла" край Берлин
© Getty Images/Guliver

Полицията в Берлин се подготвя за нови протести днес в град Грюнхайде в близост до германската столица, където снощи се стигна до насилие при протест срещу плановете за разширяване на завод на "Тесла", съобщи ДПА.

Представител на силите на реда заяви, че вчерашните акции са взети предвид при настоящото оперативно планиране. Активистите планират нови действия през почивните дни.

Планира се днес по пладне протестиращите да преминат от близката гара "Фангшлойсе" към обекта на "Тесла".

Снощи на няколко пъти протестиращи и полиция влязоха в стълкновение. Силите на реда използваха палки и лютив спрей. Според тях са пострадали няколко участници в протеста и 21 полицаи. Задържаните са 16 души. На място бяха докарани водни оръдия и бронетранспортьор, но не бяха използвани.

Представители на протестиращите групи критикуваха "непропорционално бруталните" действия на полицията.

По време на демонстрация вчера няколко активисти са се опитали да влязат в помещенията на фабриката на "Тесла", но са успели да прескочат оградата на фабричната площадка. Според полицията им е било попречено да влязат на територията на завода.

Екоактивисти опитаха да нахлуят във фабриката на "Тесла"

На близкото летище "Нойхарденберг" демонстранти са успели да проникнат, задействали са пиротехника и са повредили превозни средства на "Тесла". Полицията се е опитала да защити този район, но размерът на летището я затруднява.

Отправна точка на протестите беше протестният лагер, създаден близо до автомобилния завод в Грюнхайде. Активисти остават там в къщички на дърветата от края на февруари, за да протестират срещу планираното разширяване на обекта на "Тесла" и изсичането на гората.

Полицията иска къщите на дърветата да бъдат демонтирани. Води се съдебен спор. От сряда насам противниците на "Тесла" призовават за дни на действие срещу производителя на автомобили, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
625 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.05.25 | 06:22

1
❤️ Г­­­о­­­р­е­­щ­и­ ­­м­о­­­м­и­­ч­­е­­­т­а­­­ ­­в­­и­ ­­о­­­ч­а­­к­­в­а­­­т ­­-­ X­­1­8­­­.­­­F­U­­­N

Добави коментар

Водещи новини