Орбан: Унгария ще подпише споразумение в сферата на отбранителната промишленост с Швеция

Getty Images
share

Унгария ще подпише споразумение в сферата на отбранителната промишленост с Швеция, заяви премиерът Виктор Орбан преди днешната среща в Будапеща с шведския си колега Улф Кристершон, в момент когато централноевропейската държава се подготвя окончателно да ратифицира членството на скандинавската страна в НАТО, съобщи Ройтерс.

„Решили сме всички нерешени въпроси и ще подпишем споразумение за отбранителната промишленост – сериозно, предвид големината на Унгария, а също ще представим някои решения и цели по военното сътрудничество“, заяви Орбан в ефира на националното радио „Лайош Кошут“ без да представи допълнителни подробности. 

Двамата премиери ще дадат съвместна пресконференция по-късно днес. Орбан заяви, че „в понеделник унгарският парламент ще постави последния печат“, върху членството на Швеция в НАТО. 

Орбан: Скоро може да ратифицираме присъединяването на Швеция към НАТО

Унгария остана единствената държава членка, която не е ратифицирала присъединяването на скандинавската държава в Северноатлантическия алианс, като управляващата ѝ партия ФИДЕС на няколко пъти забавяше гласуването в националния парламент, изтъквайки проблемите в двустранните отношения с Швеция. 

Ройтерс припомня, че Унгария е приела на въоръжение изтребители на шведската компания СААБ. По-рано тази седмица премиерът Кристершон заяви, че Швеция иска да задълбочи сътрудничеството с Унгария в сферата на бойната авиация и че темата ще бъде обсъдена на срещата му с Орбан, отбелязва БТА. 

Водещи новини

Още новини