В църквите в Гърция бе прочетено послание на Синода срещу еднополовите бракове

Getty images (архив)
share

Послание от Светия синод на Гръцката православна църква, който единодушно се обяви срещу браковете на еднополови двойки и осиновяването на деца от тях, беше прочетено на неделните служби в храмовете днес, написа вестик „Вима“, цитиран от БТА.

В посланието се припомня решението на Синода от 23 януари относно представения от правителството законопроект за правото на еднополовите двойки да сключват брак и да осиновяват деца, който ще има последици за семейното право.

В документа се подчертава, че „Църквата не може да остане безмълвна“ по този въпрос, не може да приеме „еднополовия брак“.

„Законопроектът за еднополовите двойки насърчава премахването на бащинството и майчинството и превръщането им в неутрални родители. Всичко това Църквата не може да приеме, защото би предала своята мисия“, се посочва в посланието.

Членовете на Светия синод обясняват в документа, че „Църквата не е нито съюзник, нито противник“ на правителството на Кирикаос Мицотакис, но „има специална кауза, която трябва да бъде уважавана“.

Гръцката църква с категорична позиция за гей браковете

„Традиционното християнско семейство се състои от баща, майка и деца и в това семейство децата се развиват, научавайки за майчинството и бащинството, които ще бъдат важни елементи в бъдещото им развитие“, посочва Синодът.

Водещи новини

Още новини