Матео Салвини обвини Урсула фон дер Лайен за протестите на фермерите

Getty images (архив)
share

Италианският вицепремиер и министър на транспорта Матео Салвини (на снимката) обвини председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заради протестите на фермерите, при които те блокират пътищата със селскостопанска техника. Подобни  протести има в много европейски страни,  включително и в Италия, предаде италианската новинарска агенция АНСА, цитирана от БТА.

"Фермерите по пътищата в цяла Европа имат проблем със сегашната Европейска комисия", заяви Салвини пред репортери в Европейския парламент в Брюксел.

"Комисията на фон дер Лайен е катастрофална по отношение на труда и правата", смята той.

"В Италия работим в областите, за които отговарят националните правителства. Повечето от техните проблеми са свързани с безумните, псевдозелени европейски политики, които се отнасят до фермерите, рибарите, шофьорите на камиони", каза италианският вицепремиер.

"Ясно е, че това е Европа, която е поставила идеологията над труда", посочи той.

"Италианското правителство се опитва да направи всичко възможно, за да намери допълнителни средства за справяне с бедствията, причинени от ЕК", каза още Салвини, като допълни: През последните години Европа е катастрофа за хората, които спестяват пари, за собствениците на жилища, за шофьорите, за фермерите и за работниците.

На въпрос за перспективата фон дер Лайен да изкара втори мандат начело на органа на изпълнителната власт на ЕС, Салвини отговори: "Аз лично не бих гласувал за това".

Междувременно днес италианският министър на земеделието Франческо Лолобриджида се срещна с представители на "Движението на тракторите", които протестират пред зоната на селскостопанското изложение "Фиерагрикола" във Верона.

"Срещата премина много добре", заяви Лолобриджида.

Протестиращите фермери в Берлин освиркаха финансовия министър Линднер

Водещи новини

Още новини