Италианската партия "Лига" скъса връзките си с руския президент Путин

  • 02 април 2024 22:27

  • 1661
  • 9
Италианската партия "Лига" скъса връзките си с руския президент Путин
© Gettyimages

Италианската партия "Лига", която е част от управляващата коалиция в Италия, разтрогна днес официално партньорството си с партията на руския президент Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 "Единна Русия", сключено през 2017 година, съобщава БТА. Лидерът на "Лига" Матео Салвини е подложен на нарастващ натиск заради историческите си връзки с Кремъл.

Ройтерс посочва, че Салвини, който е вицепремиер в крайнодясното правителство на италианската министър-председателка Джорджа Мелони, отдавна се възхищава от Путин, като се е появявал на публични места с фланелки с образа на руския президент.

Агенцията припомня, че лидерът на "Лига" е подкрепил санкциите срещу Москва, наложени след руската пълномащабна инвазия в Украйна през февруари 2022 г., както и оръжейните доставки за Киев, но е избягвал да критикува пряко Путин. Петгодишното споразумение за сътрудничество между "Лига" и "Единна Русия" бе автоматично подновено през 2022 г.

Салвини: Идеите на Макрон са по-тревожни от изборите в Русия

"Войната промени коренно преценките и политическите отношения с Русия", се казва в изявлението на "Лига", в което се добавя, че партньорството с "Единна Русия" "вече не е валидно вследствие на инвазията в Украйна".

Ройтерс обръща внимание на факта, че изявлението се прави в навечерието на вота на недоверие срещу Салвини в италианския парламент. Предложението за него бе внесено от центристката партия "Действие" на бившия министър на икономиката Карло Календа и беше подписано и от антисистемното "Движение 5 звезди", от десноцентристката Демократическа партия, както и от по-малки леви партии.. Според тези партии досегашното нежелание на вицепремиера, който е и министър на устойчивата инфраструктура и транспорта, да скъса връзките си с управляващата руска партия и неговото възхищение от Путин са го направили негоден за заеманата управленска длъжност.

В изявлението си "Лига" пояснява, че сътрудничеството с "Единна Русия" не е довело до конкретни инициативи, и посочва, че преди инвазията в Украйна редица италиански правителства са насърчавали връзките с Русия, като съответно обвинява опозицията в лицемерие.

Според Ройтерс Салвини ще оцелее във вота на недоверие, като се има предвид, че управляващата коалиция разполага с парламентарно мнозинство, но всеки глас срещу него от представители на десноцентристки партии би породил вътрешно напрежение в правителството на Мелони. Дебатите за Салвини в парламента започват утре, като се очаква гласуването да е също утре или вдругиден.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1661 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар

2024.05.25 | 08:09

9
❤️ Г­о­­­р­е­­­щ­и­­ ­­­м­о­­м­­­и­­ч­­е­­т­­­а­­ ­­в­­и­ ­­о­­ч­­а­­к­­в­а­т ­-­­ X­­1­­­8­­­.­F­­­U­­­N
Ukraina55

2024.04.03 | 08:52

8
Комунистическите партии във Европа изоставят Путин лаинара и се обръщат срещо него защото видяха какъв мръсен изруд е Путин и за да се задържат във Европа комунистическите партии забиват нож във гърба на Путин терориста ха ха ха.Путин вече изгуби влиянието си във Европа, одрязахаго от всички страни ха ха ха.

2024.04.03 | 06:57

7
Поредните подлоги и слуги на престъпната организация наречена ес и техните кукловоди от давос

2024.04.03 | 06:09

6
сърцата ни туптят от радост за победата на братушките!

2024.04.03 | 05:50

5
поредна голема победа на вяликия геоСРАтег.

2024.04.02 | 23:58

4
сърцата ни туптят от радост за победата на братушките!

2024.04.02 | 23:08

3
Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим-----> do.my/bmaca

Добави коментар

Водещи новини