ЕС отряза САЩ: Няма да участва в кампанията им срещу хусите в Йемен

Getty Images (архив)
share

Европейският съюз не възнамерява да се присъедини към водената от Съединените щати кампания на нанасяне на удари по позициите на хусите в Йемен, предаде ДПА, като се позова на редица дипломати в Брюксел.

Те са казали това пред агенцията във връзка с плановете на ЕС да изпрати военноморска мисия в Червено море, която да гарантира безопасността на търговското корабоплаване, след поредицата атаки срещу товарни плавателни съдове, извършени от свързаната с Иран групировка след началото на войната между Израел и „Хамас“.

Европейският съюз предвижда негови военни кораби да патрулират и ескортират плавателни съдове, преминаващи през Червено море. Те „трябва да могат да свалят приближаващи дронове и ракети“, но силите на ЕС няма да участват в операции на сушата, обобщи един от цитираните дипломати.

Негови колеги добавиха, че военните от европейската мисия ще използват оръжия само за защита на товарни кораби или при самозащита.

Испания: Напускаме мисията в Червено море след бомбардировките на САЩ и Великобритания

Хусите твърдят, че извършваните от тях нападения са в знак на солидарност с палестинците в ивицата Газа и са насочени срещу свързани с Израел кораби. В резултат редица компании започнаха да избягват невралгичния морски път през Суецкия канал и пренасочиха своите товарни плавателни съдове по по-заобиколния маршрут около Африка, посочва БТА.

В отговор на нападенията Съединените щати, Великобритания и други западни държави нанесоха въздушни удари по няколко позиции на хусите в Йемен. Това повиши още повече напрежението в Близкия изток и засили опасенията от избухване на по-голям регионален конфликт, отбелязва ДПА. 

Министрите на външните работи на страните от ЕС ще обсъдят новата мисия на срещата си в понеделник в Брюксел. Очаква се окончателното одобрение да бъде дадено през следващия месец и операцията да започне веднага след това.

Според източници от германското правителството страната планира да участва в мисията с фрегатата „Хесен“. Операцията вече получи предварително одобрение във вторник.

Водещи новини

Още новини