Върховният лидер на Иран приветства нападенията на йеменските хуси

  • 16 януари 2024 14:49

  • 1208
  • 4
Върховният лидер на Иран приветства нападенията на йеменските хуси
© Getty Images/Guliver

Върховният лидер на Иран аятолах Али ХаменейАли ХаменейСеид Али Хосейни Хаменей е ирански духовник и настоящ върховен водач на Иран. Роден е на 19 приветства кампанията от нападения на йеменските бунтовници хуси, насочени срещу Израел в подкрепа на палестинците, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Народът на Йемен и "Ансар Аллах" всъщност извършиха велико дело", заяви 84-годишният религиозен лидер днес, цитиран от иранската новинарска агенция (ИРНА). "Ансар Аллах" е официалното име на движението на бунтовниците от йеменското племе хуси.

Действията им са доказателство за борбата по пътя, показан от Аллах, добави той. "Ние се надяваме тези действия да доведат до победа", допълни иранският върховен лидер.

Йеменските хуси заявиха, че започват да атакуват американски кораби

С началото на войната между Израел и радикалното палестинско движение "Хамас" в ивицата Газа хусите все по-често извършват нападения над търговски кораби в Червено море, в които виждат връзка с Израел. Затова по инициатива на САЩ бе създадена военноморска коалиция за охрана на търговското корабоплаване в региона.

Шиитската групировка твърди, че така изразява подкрепата си за палестинците. Иран е единствената държава, която поддържа дипломатически отношения с хусите. Те са част от така наречената "Ос на съпротивата" - мрежа за борба с Израел, която Тел Авив нарича "Ос на злото". С Ислямската революция през 1979 г. Израел бе обявен за кръвен враг на Иран.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1208 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
НОВИНИ БГ = Е М Й ЛАИНАТА

2024.01.19 | 17:58

4
ЗАЩО ,ДАВАТЕ ТРИБУНА НА ОСЪЖДАНИЯ ПСИХИЧНО БОЛЕН МИРОСЛАВ БЛАЖЕВ-АТИЛКАТА ? ВИЕ РЕКЛАМА НА ИЗРОДИ ЛИ ПРАВИТЕ ?

2024.01.17 | 06:18

3
ПОБЪРКАНИЯ ШИЗОФРЕНИК МЍРОСЛАВ БЛАЖЕВ-АТИЛА Е БЕЗОБИДЕН ПЕДАЛ...ДУХАЛ НА ВСИЧКИ ЗАТВОРНИЦИ В ЛОВЕШКИЯ ЗАТВОР....МАЙКА МУ ИРЕНА ПРОСТИТУИРА В ГЪРЦИЯ....ЖЕНА МУ РОЗИНА СЕ ИБЕ С ЦИГАНИ....ПЪЛНА ИДИЛИЯ..

2024.01.16 | 15:31

2
Хора, пробвахте ли новата виa`гpa?, просто е сyпер: в пъти по-ефeктивна, повече cпepма, по-ярки усещания, лекува болести и е бeзопаcна на всяка възpаст. Отново се почyвствах мъж, прочетете сами на какво е cпоcобна-----> mub.me/bioex
ФАКТ

2024.01.16 | 14:59

1
ПОБЪРКАНИЯ ПСИХИЧНО БОЛЕН ШИЗОФРЕНИК МИРОСЛАВ БЛАЖЕВ-АТИЛА Е ДУХАЛ НА ВСИЧКИ ЗАТВОРНИЦИ В ЛОВЕШКИЯ ЗАТВОР

Добави коментар

Водещи новини