Папа Франциск: Сексуалното удоволствие е дар от Бога, но порнографията трябва да се избягва

Getty Images, архив
share

Папа Франциск каза на католиците, че "сексуалното удоволствие е дар от Бога", но порнографията трябва да се избягва, цитират го европейски медии.

Забележките по време на катехизис за "порока на похотта" на пл. "Св. Петър" във Ватикана включват предупреждение, че "удовлетворението без връзка може да генерира форми на пристрастяване". "Трябва да защитаваме любовта", каза папата, предаде "Гардиън". Същевременно "победата срещу битката на похотта може да бъде начинание за цял живот".

"В християнството сексуалният инстинкт не се осъжда, не", цитиран е папата от "Ел Паис".

"Това красиво сексуално измерение обаче не е опазено от опасности." По думите му, ако не е замърсено от порока, влюбването е "едно от най-чистите чувства", но "градината на чудесата" не е в безопасност от "демона на сладострастието". Ако не се дисциплинира с търпение и не се впише в история на "любовен танц на двама души, се превръща във верига, която лишава човека от свобода".

Папа Франциск: Между вярващите не трябва да има разделение

Главата на Римокатолическата църква не за пръв път атакува порнографията: през 2022 г. призна, че свещениците и монахините също гледат порно онлайн; нарече го "порок, който имат толкова много хора... миряни и също свещеници и монахини. Дяволът влиза оттам".

"Гардиън" същевременно тълкува думите на Франциск като отговор на консервативни критици, разгневени миналата седмица от появила се отново книга отпреди десетилетия с открито сексуално съдържание се появи в авторство на близкия до папата аржентиски кардинал Виктор Мануел Фернандес. В една от главите се описват разликите между мъжките и женските оргазми, предаде "Дневник"

Фернандес, чието назначаване на една от най-влиятелните позиции разгневи някои консервативни кардинали, казва, че със сигурност не би написал книгата сега.

Водещи новини

Още новини