Папа Франциск: Безразборните удари по цивилни граждани са военно престъпление

  • 08 януари 2024 13:57

  • 881
  • 1
Папа Франциск: Безразборните удари по цивилни граждани са военно престъпление
© Getty images (архив)

"Безразборните удари по цивилни граждани са военно престъпление, тъй като те нарушават международното хуманитарно право", това заяви днес Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март , предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13422

87-годишният глава на Римокатолическата църква направи коментарите си в 45-минутно обръщение към акредитираните към Ватикана дипломати, известно като "За състоянието на света". Той обърна специално внимание на войните в Украйна и ивицата Газа.

Като изрази загриженост, че войната между Израел и палестинската ислямистка групировка "Хамас" в ивицата Газа може да се разпространи в по-широкия Близък изток, Светият отец призова за "прекратяване на огъня на всички фронтове, включително в Ливан".

Убиха лидера на военното крило на „Хизбула“ при израелска атака в Ливан

Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март осъди трансграничната атака на "Хамас" от 7 октомври от Газа в южната част на Израел като "зверски акт" на "тероризъм и екстремизъм" и поднови призива за незабавно освобождаване на онези, които все още са държани от бойците в Газа.

В обръщението си, което свърза двата основни конфликта в съвременния свят, духовният лидер на католиците по света заяви, че съвременната война често не прави разлика между военни и цивилни цели.

Няма конфликт, който да не завършва по някакъв начин с "безразборно поразяване" на цивилното население, каза той.

"Събитията в Украйна и Газа са ясно доказателство за това. Не трябва да забравяме, че тежките нарушения на международното хуманитарно право са военни престъпления и че не е достатъчно да ги посочваме, а е необходимо и да ги предотвратяваме", добави папата.

"Необходими са повече усилия от страна на международната общност за защита и прилагане на хуманитарното право, което изглежда е единственият начин да се гарантира защитата на човешкото достойнство в ситуации на война", каза още Франциск.

Франциск заяви също, че възраждането на антисемитизма след началото на войната в ивицата Газа "е напаст", която трябва да бъде премахната от обществото.

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
881 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.01.08 | 16:23

1
Хора, чували ли сте за аналог на виа.грата, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини