Папа Франциск: Има лицемерие в критиките срещу благославянето на еднополовите двойки

  • 07 февруари 2024 17:25

  • 1367
  • 5
Папа Франциск: Има лицемерие в критиките срещу благославянето на еднополовите двойки
© Getty Images, архив

Папа Франциск заяви, че вижда "лицемерие" в критиките срещу решението му да разреши на католическите свещеници да благославят еднополови двойки.

Това е може би най-силно изразяваната от него досега аргументация в подкрепа на този негов ход, отбелязва Ройтерс, като се позова на предварително разпространени откъси от интервю на папата, което той е дал за италианското католическо списание "Кредере" и което ще бъде публикувано в пълния му вариант утре.

Папата каза, че благословията му за ЛГБТИ общността се отнася за хората, а не за еднополовите бракове

Благославянето на представителите от ЛГБТ общността беше разрешено миналия месец с документ на Ватикана, но този ход срещна значителна съпротива в Католическата църква, особено от страна на африканските епископи.

"Никой не се скандализира, ако дам благословията си на бизнесмен, който може би експлоатира хора, а това е много тежък грях. Но те се скандализират, ако я дам на хомосексуалист", каза Франциск пред сп. "Кредере". "Това е лицемерие", добави Светият отец.

Папа Франциск, който стана известен с думите: "Кой съм аз, за да съдя?", когато в началото на папството му го попитаха за хомосексуалността, превърна в една от главните си мисии да направи Католическата църква по-приобщаваща и по-малко осъдителна. Според консервативно настроените католици това рискува да подкопае моралните учения на църквата.

Папа Франциск: Между вярващите не трябва да има разделение

В друго интервю, публикувано миналата седмица, Франциск заяви, че се надява критиците на благословиите за представителите на ЛГБТ общността в крайна сметка да вникнат в тях, но африканските епископи са "специален случай" в противопоставянето си срещу хомосексуалността.

Епископите в Африка на практика са отхвърлили документа на Ватикана за благославянето на представители на ЛГБТ общността, предаде БТА. В някои африкански държави хомосексуалността се наказва строго със затвор или дори със смъртно наказание, отбелязва Ройтерс.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
1367 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Бойко

2024.02.07 | 20:40

5
долен педал
тоя

2024.02.07 | 19:17

4
тоя сатанист и педофил
Православна църква

2024.02.07 | 18:12

3
Педерасите убиват жени с дъщери
Германия

2024.02.07 | 18:02

2
Бой на жени с дъщери България
КАЗАХ СБОРИЩЕТО НА ПЕ ДЕРАСТИ

2024.02.07 | 17:33

1
ДА СЕ РАЗ ГОНИ!

Добави коментар

Водещи новини