Бойко Борисов поздрави Доналд Туск за победата в Полша

Twitter/X
share

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поздрави лидерът на опозицията в Полша Доналд Туск за победата на парламентарните избори с пост в социалната мрежа "Х" (бивш "Туитър").

Борисов честити на своя "скъп приятел", както го нарича в поста си, за забележителните изборни резултати и подчерта, че Туск работи за една проевропейска Полша.

На изборите в Полша в неделя опозиционните партии си спечелиха 248 места в долната камара на парламента, а "Право и справедливост" на Лех Качински - 200 места, което прави партията победител на изборите, но без мнозинство.

Туск обяви победа в Полша

Най-голямата група от опозицията е "Гражданската коалиция, водена от Туск, бивш премиер и бивш председател на Европейския съвет.

Качински определи съперника си като марионетка на Берлин и Брюксел и обеща да поддържа силната политика на своята партия срещу миграцията.

Националната избирателна служба на Полша съобщи, че при оставащи четири часа от гласуването избирателната активност сред 29-те милиона избиратели е била 57 процента. Те гласуваха в повече от 30 000 избирателни секции, а извън Полша имаше дълги опашки, като почти 400 000 души бяха регистрирани.

Водещи новини

Още новини