Новият полски Сейм се събра на първо заседание след изборите

  • 13 ноември 2023 20:30

  • 781
  • 1
Новият полски Сейм се събра на първо заседание след изборите
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

Полският парламент се събра на първо заседание след изборите. То ознаменува ново начало в полската политика, след като резултатите от вота дадоха мнозинство в законодателния орган на коалиция от проевропейски партии, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Президентът Анджей Дуда натовари премиера Матеуш Моравецки да състави следващото правителство, но той няма почти няма почти никакви шансове да го направи. На изборите миналия месец националистическата му партия "Право и справедливост" (ПиС) загуби парламентарното си мнозинство, а всички останали политически сили отказаха да работят с нея.

Новият Сейм се очаква да сложи точка на бурен осемгодишен период, белязан от спорове с ЕС, внезапни среднонощи гласувания в пленарна зала и законодателна дейност, която понякога се извършваше с такава бързина, че политическите противници обвиняваха управляващите в погазване на общоприетите парламентарни процедури.

"Народът свърши своята работа и сега неговите представители трябва да поправят Република Полша, да поправят демокрацията", обърна се към депутатите от своята "Гражданска коалиция" (ГК) Доналд Туск, който може да е следващият министър-председател на Полша.

Днес Моравецки връчи оставката на старото правителство. Показателно за проблемите, пред които е изправен той при сформирането на ново управление, беше гласуването за избор на нов председател на Сейма, в което всички политически сили с изключение на ПиС подкрепиха кандидатурата на Шимон Холовня, представител на десноцентристката партия "Полша 2050".

Холовня ще ръководи дейността на парламента до 2025 г., когато според коалиционното споразумение мястото му ще заеме Влоджимеж Чажасти от формацията "Нова левица".

Навън пред парламента опозиционни активисти премахваха загражденията, поставени при управлението на ПиС срещу евентуални протести, промяна, която депутатът от ГК Михал Шчерба определи като "символна".

Въпреки всичко в ПиС не губят надежда, че все още е възможно да съберат мнозинство, но признават, че това ще стане трудно.

"Ще бъде голямо постижение, ако Моравецки успее", каза пред репортери лидерът на партията Ярослав Качински.

Насочвайки критиките си към Туск, когото ПиС обвинява, че е германска креатура, Качински заяви, че политиката на лидера на ГК е равносилна "не само на отказ от суверенитет, но и на ликвидация на полската държава", без да навлиза в подробности какво има предвид.

Ако Моравецки се провали, това ще означава, че предстои период на съвместно съществуване във властта на издигнатия от ПиС президент Дуда и правителство, оглавявано от Туск.

Дуда обяви, че няма да се поколебае да използва правото си на вето, ако сметне за необходимо. "Възможно вето не може да бъде оправдание за неизпълнение на предизборните ви обещания", обърна се той към депутатите.

Туск: Идвам в Брюксел с мисията да възстановя мястото на Полша в Европа и да укрепя ЕС

Днешното парламентарно заседание загатна и за предизвикателствата, с които ще се сблъска новата коалиция в опазването на целостта си, след като НЛ обяви, че ще внесе два законопроекта за узаконяване на абортите.

Някои леви депутати в обединението бяха разочаровани, че в споразумението за сформирането на опозиционната коалиция няма ясно записан текст за въвеждане на универсално право за аборт до 12-тата седмица от бременността. Десноцентристките народни представители изключиха възможността да бъде включен подобен ангажимент.

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
781 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.11.13 | 22:34

1
Отслабването без диета и гладуване не е мечта - това е реалност.Найпродaваният пpодyкт за отcлабвaне в свeта! Помoгна на мен и съпpyга ми и ще пoмогне на вас, pезyлтатът е видим след няколко дни. Съветвам всички с наднормено тегло да пробват---->> mub.me/keto

Добави коментар

Водещи новини