ЕС изрази тревога за случващото се в Африка

Getty Images (архив)
share

Върховният представител на Европейския съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел заяви, че министрите на отбраната на страните-членки на ЕС би трябвало да обсъдят ситуацията в Габон, предаде Ройтерс.

Ръководителят на европейската дипломация допълни, че ако военният преврат в африканската страна бъде потвърден, това ще направи региона още по-нестабилен.

Ако се получи потвърждение, че е осъществен военен преврат, то това е поредният случай, който повишава нестабилността в целия регион, заяви Борел на неформалната среща на министрите на отбраната на държавите-членки на ЕС в Толедо.

Габонски военни отмениха президентските избори и обявиха преврат?

В ранните сутрешни часове днес група висши габонски военни се появиха по националната телевизия и обявиха, че са завзели властта, след като местната централна избирателна комисия съобщи, че президентът Али Бонго получава трети мандат.

Междувременно репортер на Ройтерс предаде, че интернет връзките в Габон са се оказали възтановени днес, часове след като военните заявиха, че са завзели властта. След изборите достъпът до интернет в страната беше прекъснат с решение на тогавашната власт, съобщава БТА.

Водещи новини

Още новини