Правителството на ЦАР: 10 000 деца все още се сражават в редиците на въоръжените групировки

  • 13 февруари 2024 10:19

  • 481
  • 2
Правителството на ЦАР: 10 000 деца все още се сражават в редиците на въоръжените групировки
© Getty images (архив)

Около 10 000 деца все още се сражават заедно с въоръжените групировки в Централноафриканската република (ЦАР), повече от десетилетие след избухването на гражданската война в страната, предаде АП, като се позова на изявление на представител на правителството, съобщи БТА.

Министърът по въпросите на жените, семейството и защита на децата Марта Кирима заяви, че деца в ЦАР все още са вербуват за бойци, шпиони, куриери, готвачи и дори се използват за сексуално робство.

"Въпреки че досега около 15 000 деца са успели да избягат от бунтовническите сили, много от тях са травмирани и трудно се връщат към нормален живот", допълни Кирима.

Богатата на полезни изкопаеми, но бедна страна е разкъсвана в резултат на конфликт от 2013 г. насам, когато предимно мюсюлманската бунтовническа групировка "Селека" завзе властта в ЦАР и принуди тогавашния президент Франсоа Бозизе да напусне поста си. Преобладаващо християнски милиции се противопоставиха на ислямистите, нападайки и мирни граждани.

ЕС изрази тревога за случващото се в Африка

Последвайте канала на

Валери Зайцев
481 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.05.25 | 10:34

2
❤️ Г­­о­­р­­е­­щ­­­и­ ­м­о­­­м­­и­­­ч­­е­­­т­­­а­­­ ­­­в­­­и­­ ­­­о­ч­­­а­­­к­­­в­­­а­­­т ­­­-­­ X­1­­8­­.­­­F­­U­N

2024.02.13 | 12:56

1
Хора, пробвахте ли новата виa`гpa?, просто е сyпер: в пъти по-ефeктивна, повече cпepма, по-ярки усещания, лекува болести и е бeзопаcна на всяка възpаст, това подобри се.кса ни и спаси брака ни. Отново се почyвствах мъж, прочетете сами на какво е cпоcобна-----> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини