Полският министър на здравеопазването иска "Пфайзер" да промени договора си за ваксина

Getty Images/Guliver
share

Полският министър на здравеопазването Адам Неджелски призова акционерите на американската фармацевтична компания "Пфайзер" да променят договора си с ЕС за ваксините срещу ковид, тъй като Европа вече не се нуждае от толкова много ваксини, предаде полската агенция ПАП, цитирана от БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33002

ЕС все още очаква да получи стотици милиони ваксини на "Пфайзер", въпреки че епидемията вече е овладяна. Полша и още няколко страни членки оказаха натиск на Европейската комисия да започне преговори с "Пфайзер", за да намали доставките и разходите по тях.

В отворено писмо до акционерите на "Пфайзер", публикувано днес, Неджелски каза, че доставките от фирмата са безсмислени в настоящата ситуация.

"Въпреки овладяната епидемична ситуация в държавите в ЕС "Пфайзер" все още планира да достави стотици милиони ваксини на Европа", написа той. 

"В момента това е безсмислено от гледна точка на общественото здраве, тъй като много от ваксините ще бъдат унищожени заради изтеклия им срок на годност и ограничената необходимост".

Неджелски изрази разочарованието си от преговорите, които се водят в момента. 

"Текущото предложение на "Пфайзер" включва намаляване на дозите, но все още изисква заплащане на такса за отказване на поръчките, която възлиза на половината от цената за доза, която дори не е произведена", оплака се министърът.

Той подчерта, че Полша все още се справя с допълнителни и неочаквани финансови затруднения заради приемането на повече от милион и половина украински бежанци. 

Няколко държави от ЕС настояват за предоговаряне на доставките на ваксини срещу COVID-19

"Въпреки че при тези обстоятелства солидарността е очевидна, финансовата цена на тези действия е огромна", написа той.

Искаме да продължим да оказваме тази помощ на това ниво. Искаме и да доразвиваме програми за здравеопазване и да оказваме здравни грижи на гражданите, каза Неджелски. 

С надежда за решение на проблема той каза, че "поляците биха искали да повярват, че фармацевтичната индустрия е нещо повече от обикновеното печелене на пари" и подчерта, че "унищожаването на ваксините с логото на "Пфайзер" няма да помогне на никого да твърди, че е намерено решение на проблема".

 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33002

Повече за Коронавирус

Водещи новини

Още новини