Няколко държави от ЕС настояват за предоговаряне на доставките на ваксини срещу COVID-19

  • 14 март 2023 14:43

  • 312
  • 2
Няколко държави от ЕС настояват за предоговаряне на доставките на ваксини срещу COVID-19
© getty images

България, Полша, Литва и Унгария настояват за предоговаряне на условията за доставки на ваксините против COVID на "Пфайзер", се посочва в общо изявление на здравните министри на тези страни, представено на днешното заседание на Съвета на ЕС.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32589

Министрите подчертават необходимостта от отчитане на нуждите, спецификите и бюджетните възможности на всички държави от ЕС. Те изразяват дълбока загриженост от направените предложения за ново допълнение към споразумението за доставки на ваксината от посочения производител.

Според тях тези предложения не представляват окончателно и справедливо решение на проблемите с излишъка от ваксини и не отговарят на нуждите на здравните системи и на гражданите, както и на финансовите интереси на държавите в ЕС.

ЕК предоговаря доставките на ваксини против ковид и настоява за общ европейски подход

Като отчитат това, че някои страни желаят да получат всички договорени дози, министрите отбелязват, че противопоставянето им на предложенията няма да засегне останалите европейски страни.

Отправен е призив Европейската комисия и производителят да подготвят решения, които да дадат реален отговор на националните здравни нужди и да бъдат от полза за националните здравни системи за всички страни от ЕС.

Според министрите, ЕК трябва да потърси възможности за по-нататъшни преговори, особено за плащанията за неполучени доставки, за намаляване на броя на договорените дози или сама да поеме инициативата и да купи излишъците, за да ги дари на нуждаещи се региони.

Призоваваме ЕК, когато действа от наше име, да договори нова, по-справедлива сделка в обществен интерес, се посочва в изявлението.

Това налага значително намаляване на броя на дозите въз основа на количествата, необходими на държавите. Не сме съгласни с нежелани доставки, които надвишават нуждите на държавите, се допълва в изявлението. 

Отправен е призив производителят да поеме своята отговорност към гражданите на ЕС и да действа добросъвестно за решение, справедливо за всички, в името на общото благо, не само на бизнес интереса. Общественото здраве е наш първостепенен интерес, в името на който трябва да действаме всички, се допълва в текста.

Повече за Коронавирус

corona
Виолета Симеонова
312 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.03.15 | 08:51

2
КЪСНО Е ! ЕвроГеьовете ще плащат МНОГО,включително и България! Изтече информация ,че ФондерЛаиното е потписала договор на стойност 1 трильон и 800милиарда $ за доставка на Пфайзер ваксини до края на 2025г ! ПОДПИСАН ...разбрахте ли. Както нашия Просто Киро подписва без обсъждане в народно събрание или референдум.....

2023.03.14 | 15:39

1
Европа винаги ни прецаква.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини