За първи път от миналата година производителите на млечни продукти в Гърция предоставят на пазара стоки на по-ниски цени, съобщи министърът на развитието Андонис Георгиадис. При част от фирмите намалението на мляко, масло, сирене и кашкавал е 10%.
От министерството на развитието изразиха очакване, че и други хранителни стоки постепенно ще станат по-евтини.
В същото време производителите на гръцки зехтин съобщиха причината за високата цена на продукта, предаде БНР.
Зехтинът гръцко производство има силно завишено търсене на европейския пазар, като средно цената му е с 18% по-висока в сравнение с миналата година.
Търговци съобщават, че в Северна Гърция има голямо търсене на зехтин от българските туристи, но цената от производителя се е увеличила с около 20% и поради скъпия ток.
"Качествен евтин зехтин в Гърция няма", категорични са търговците.