Президентът на Унгария с изненадващ закон, свързан с правата на хомосексуаистите

Getty Images, архив
share

В изненадващ ход унгарският президент Каталин Новак отхвърли нов закон, който ограничава правата на хомосексуалните и транссексуалните хора, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Законовият текст предвижда гражданите да могат анонимно да съобщават за еднополови двойки, които отглеждат деца. За пръв път по време на управлението на десния популист Орбан държавният глава се противопоставя на закон, който е от голямо значение за него.

Новак, както и предшествениците й от 2010 г. насам,  е член на управляващата ФИДЕС.

Спорният законопроект беше одобрен от парламента по-рано този месец с гласовете на ФИДЕС на премиера Виктор Орбан. Освен текстове за защита на гражданите, които искат да съобщят за недостатъци и нарушения в работата на институциите и фирмите, законът съдържа и раздел, който позволява на хората да изобличават съгражданите си по идеологически причини.

Унгарският президент: Европа взе лошо решение, като не одобри влизането на България в Шенген

Това може да бъде направено например, ако някой оспорва традиционните роли на хората от двата пола и семейните ценности, вписани в конституцията на страната, или правото на дете да има мъжка или женска идентичност, ако тя не съответства на пола при раждането му.

Водещи новини

Още новини