ЕП постави под въпрос способността на Унгария да бъде надежден председател на Съвета на ЕС

  • 01 юни 2023 17:44

  • 1082
  • 2
ЕП постави под въпрос способността на Унгария да бъде надежден председател на Съвета на ЕС
© Getty (архив)

Европейският парламент прие днес с 442 гласа "за", 144 "против" и 33 въздържали се резолюция, в която постави под въпрос насроченото за следващата година унгарско председателство на Съвета на Европейския съюз, предаде БТА.

Евродепутатите подчертаха важната роля на председателството за постигане на напредък по законодателството на ЕС, за осигуряване на приемственост в европейския дневен ред и за сътрудничество с останалите общностни институции. Те поставиха под въпрос начина, по който Унгария ще може надеждно да изпълни тази задача от юли догодина заради неспазването на правото на ЕС и ценностите от договора за присъединяване, както и принципа за лоялно сътрудничество с европейските институции и държави.

ЕП призова държавите от ЕС да намерят подходящо решение във възможно най-кратък срок и отбелязва, че би могъл да предприеме подходящи мерки, ако не бъде намерено такова решение.

В резолюцията бе отчетено, че в продължение на няколко години положението, свързано с принципите на правовата държава в Унгария, се влошава заради действията на правителството в Будапеща.

ЕП очаква унгарското председателство на Съвета на ЕС да бъде отложено

"От 2017 до 2021 г. са били установени общо 1993 нередности, свързани и несвързани с измами с европейските фондове. Унгария се нарежда на шесто място по отношение на тези случаи, открити в държавите от ЕС, както и че е един от най-големите нетни получатели на средства от европейския бюджет", заявиха авторите на документа.

ЕП заяви, че мерките за отпускане на средства от ЕС трябва да се разглеждат в цялост и не следва да се извършват плащания за Будапеща, докато недостатъците не бъдат изцяло преодолени.

Справка на novini.bg показа: По график Унгария трябва да бъде председател на ЕС от 1 юли до 31 декември 2024 г. Ако тя бъде лишена от това право, председателството на ЕС ще бъде поето от Полша, която трябва да бъде ротационен председател на ЕС от 1 януари до 30 юни 2025 г.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1082 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
worlok

2023.06.02 | 08:28

2
fashistite se razmardaha...
Анонимен

2023.06.01 | 18:42

1
Не трябва да бъде!

Добави коментар

Водещи новини