Германска представителка постави под съмнение способността на Унгария да бъде председател на Съвета на ЕС

  • 30 май 2023 14:40

  • 676
  • 2
Германска представителка постави под съмнение способността на Унгария да бъде председател на Съвета на ЕС
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Германският държавен секретар по европейските въпроси Ана Люрман изрази съмнение в способността на Унгария да бъде ротационен председател на Съвета на ЕС през втората половина на следващата година, съобщи Франс прес.

Унгария, управлявана от премиера националист Виктор Орбан, в момента е изолирана в ЕС поради наистина тежки проблеми, свързани със състоянието на правовата държава, заяви Люрман на среща с европейски колеги в Брюксел днес.

Тя посочи също, че Унгария все още не е разпръснала съмненията за подкрепата си за Украйна срещу "бруталната агресивна война на Русия". "Ето защо се съмнявам в способността на Унгария да осъществи успешно председателството си на Съвета", добави Люрман.

Нидерландският министър на външните работи Вопке Хукстра изрази "неудобството си" от перспективата Унгария да бъде ротационен председател на Съвета на ЕС. "Така се чувстваме всички ние", подчерта той.

От своя страна унгарската министърка на правосъдието Юдит Варга каза, че страната ѝ е способна да се справи със задачата, като организира дебатите добросъвестно.

Унгария вече беше ротационен председател на Съвета на ЕС през първата половина на 2011 г., припомня АФП.

Унгарската полиция използва сълзотворен газ срещу протестиращи ученици

Варга осъди "политическия натиск", упражняван от Европейския парламент, който планира да гласува резолюция по темата в четвъртък, като нарече дискусията "безсмислена".

В проекторезолюцията се задава въпросът как правителството на Виктор Орбан "ще може да изпълнява задълженията си по вдъхващ доверие начин, като се има предвид, че то не зачита правото и ценностите на ЕС". В нея се призовава Съветът да "намери решение възможно най-скоро". 

Текстът беше внесен от няколко от основните политически групи в Европейския парламент.

Унгария е в конфликт с Брюксел заради проблеми с борбата с корупцията и независимостта на медиите и съдебната система. В отговор ЕС спря изплащането на милиарди евро от европейските фондове, които трябваше да бъдат отпуснати на страната. Освен това от началото на руската агресия срещу Украйна Виктор Орбан отказва да окаже военна помощ на Киев, критикува политиката на санкции срещу Москва и поддържа връзки с Кремъл, отбелязва АФП, цитирана от БТА.

Константин Тодоров
676 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
никой

2023.06.01 | 21:16

2
ГОЛЯМ ПРАЗ ФАШИ.ТИ

2023.05.30 | 15:17

1
Орбан е втория Лукашенко.

Добави коментар

Водещи новини