Дания бележи солиден икономически ръст през 2022 г.

Pixabay
share

Дания e отчела солиден икономически растеж от 3,6 на сто през 2022 г. спрямо 2021 г., въпреки че частното потребление е отслабнало. Рекордно високата заетост и силният износ на фармацевтичната промишленост са помогнали за икономическата експанзия, съобщи Статистическата служба на Дания (Statistics Denmark), цитирана от Ройтерс.

Брутният вътрешен продукт на скандинавската страна, с население от близо 6 милиона души, е нараснал с 0,9 на сто през последното тримесечие на миналата година, въпреки че високата инфлация и нарастващите лихвени проценти приближиха други европейски икономики до рецесията.

Високите нива на спестявания сред датчаните помогнаха за предотвратяване на по-голям спад в частното потребление, което представлява почти половината от икономиката на страната. Частното потребление е намаляло с 2,6 на сто през миналата година на годишна основа, докато инфлацията е спаднала за трети пореден месец - до 8,4 на сто през януари, сочат официалните данни.

Подпомогнат от щедри схеми за икономическа подкрепа по време на пандемията от коронавирус, пазарът на труда в страната остава затегнат, като заетостта се е увеличила с 3,9 на сто през миналата година, съобщи още датската статистика. Благоприятно влияние върху икономиката на страната оказа фармацевтичният сектор, в който производителят на лекарства за диабет и затлъстяване "Ново Нордиск" (Novo Nordisk) е основен износител и работодател.

Най-новите, оптимистични данни накараха някои икономисти да преразгледат очакванията си за рецесия в Дания.

Рискът от рецесия в Европа е намалял значително, което също ще подкрепи датската икономика, заяви Пале Соренсен, главен икономист на местния кредитор "Нюкредит".

Скоро заплатите отново ще изпреварят инфлацията, изрази надежда той.

Водещи новини

Още новини