Дания се стреми към по-тясно сътрудничество в областта на сигурността с останалите скандинавски страни

  • 16 май 2023 15:23

  • 344
  • 0
Дания се стреми към по-тясно сътрудничество в областта на сигурността с останалите скандинавски страни
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Дания, която е страна членка на НАТО, заяви днес, че се стреми да засили връзките си в областта на отбраната с останалите скандинавски държави, за да противодейства на руската заплаха в региона на Балтийско море и да защити критичната инфраструктура, предаде Ройтерс.

В новата си стратегия за външна политика и политика на сигурност правителството на страната призовава за повече съвместни военни учения и координиране на отбранителните планове с останалите скандинавски страни.

"Северните страни сега са по-обединени от всякога в областта на политиката на сигурността и отбраната", се казва в стратегията, като се подчертава неотдавнашното присъединяване на Финландия към НАТО и чакащата одобрение кандидатура на Швеция за членство в алианса.

Миналата година датчаните гласуваха да се присъединят към отбранителната политика на Европейския съюз, с което дадоха знак, че се стремят да задълбочат връзките си в областта на отбраната и сигурността в отговор на нахлуването на Русия в Украйна.

Дания призна, че военната ѝ сила е недостатъчна

Дания работи съвместно със Швеция, Норвегия и Финландия за създаването на единна въздушна отбрана в региона на северните страни.

В стратегията се признава, че Дания не е приела достатъчно сериозно заплахата за сигурността от страна на Русия в региона на Балтийско море, и се посочват недостатъците в способността ѝ да защитава собствената си територия. Копенхаген се стреми да постигне целта на НАТО за разходи в областта на отбраната, според която страните от алианса трябва да отделят 2 процента от своя брутен вътрешен продукт за отбрана до 2030 г., отбелязва Ройтерс.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
344 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини