Британският посланик: За първи път определяме лица от Европа като рискови за тежка корупция

бТВ
share

„За първи път определяме лица от Европа, европейски граждани, като рискови за тежка корупция. Това показва нашата решителност да се борим с корупцията в целия свят. Бихме искали лицата, замесени в корупция, да бъдат лишени до достъп във финансовата ни система. Подчертаваме и сериозността на корупционните деяния, извършени от тези лица в България. Много дълго време от българския народ се краде имущество и активи и той е лишен от социално-икономическо развитие“. Това коментира в студиото на „120 минути“ посланикът на Великобритания в България - Н.Пр. Роб Диксън, по повод поредните санкционирани български политици и държавни служители по глобалния акт "Магнитски". 

Всичко по темата:
Новите санкции "Магнитски" 102

„Мерките, които въведохме в петък, ще прекратят достъпа на посочените лица до нашата финансова система – няма да могат да търгуват и да извършват стопанска и икономическа дейност. Това включва и трите коронни територии - Джърси, Гърнси и остров Ман. Предвид значението на нашата страна на международната сцена, това е сериозен ход. Те няма да могат да влизат в нашата страна дори и транзитно“, посочи Роб Диксън.

Лорер с обвинения към БСП заради Магнитски и борбата с домашното насилие

Той допълни, че решенията за санкционния режим се вземат след много сериозен и обстоен процес. „Първата жертва на корупцията в България са гражданите в страната – трудно изкараните от тях имущество, средства и ресурси изчезват в ръцете на корумпирано малцинство. Корупцията отваря вратите за намеса от враждебни държави“, заяви Роб Диксън.

Всичко по темата:
Новите санкции "Магнитски" 102

Водещи новини

Още новини