Прокуратурата поиска информация от САЩ по последния списък "Магнитски"

  • 27 февруари 2023 10:58

  • 1835
  • 3
Прокуратурата поиска информация от САЩ по последния списък "Магнитски"
© Getty Images (архив)

Върховна касационна прокуратура изпрати писма чрез Министерство на правосъдието на Република България до Департамента по правосъдие на Съединените американски щати с искане да ѝ бъде предоставена информацията, на която са основани констатациите на компетентните американски власти по отношение на петима български граждани.

Всичко по темата:
Новите санкции "Магнитски" 100

Информацията е поискана във връзка с образувани проверки след самосезиране от страна на Прокуратурата на Република България (ПРБ) по повод публикувана информация на 10.02.2023 г. на интернет страницата на посолството на САЩ в София за наложени санкции на български граждани от Службата за контрол на чуждестранните активи (ОРАС) към Министерство на финансите на САЩ.

Каква е целта на санкциите "Магнитски"?

Именно оповестената от компетентните власти на САЩ информация е основанието за предприемане на действия от страна на ПРБ, съгласно нейните правомощия.

По преписките се извършва проверка с оглед събиране на данни за извършени престъпления от български граждани по българския Наказателен кодекс. Ако бъдат установени данни за такива престъпления, те биха попаднали в обхвата на Конвенцията на ООН срещу корупцията. Информацията на компетентните американски власти би помогнала за изясняване на предмета на образуваните проверки и за евентуално бъдещо наказателно разследване.

Последвайте канала на

Владимир Василев
1835 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
ВИСОК СТАНДАРТ

2023.02.27 | 12:40

2
ще питаме в САЩ, какво става в България - евала Гешев!

2023.02.27 | 13:25

3
То каскета като ги провери излизат чисти като сълзи винаги.
Няма как да си евроатлантик и да не бъдеш педepacт

2023.02.27 | 12:21

1
ЗА БОЙКО И ПЕЕВСКИ ЛИ?

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини