Лиз Тръс хвърли оставка

Getty (архив)
share

"Подавам оставка", това каза британският премиер Лиз Тръс след като проведе среща с председателя на Комитет 1922 (колективния орган на ръководство на управляващата Консервативна партия) Греъм  Брейди.

"Аз не мога да изпълня мандата си, даден ми от членовете на Консервативната партия и заради това се оттеглям от поста министър-председател на Обединеното кралство", каза още тя пред резиденцията на британските премиери на "Даунинг стрийт" 10 и благодари за подкрепата.

Лиз Тръс не посочи причините за оставката си. Би Би Си отбеляза, че тя предприе мерки за справяне с икономическата криза, които предизвикаха възмущение сред нейни ключови министри.

Новият британски премиер е Лиз Тръс

Лис Тръс също посочи, че нейните съпартийци ще започнат процедура по избиране на нов лидер на консерваторите и съответно министър-председател на страната през изследващата седмица.

Според правилата гласуването се провежда в няколко кръга. Членовете на парламентарната група избират сред издигнатите кандидатури. Депутатите гласуват, докато не останат двама претенденти за поста. След това новият лидер на партията се избира от членската маса.

"Лиз Тръс бе премиер едва 45 дни. Тя бе най-кратко управлявалият министър-председател в историята на страната", добави Би Би Си.

Водещи новини

Още новини