Гешев ще обсъди войната в Украйна на среща с главните прокурори на страните от ЕС

Булфото
share

Главният прокурор Иван Гешев ще участва в 16-та среща на Консултативния форум на главните прокурори и директори на прокуратури на държавите членки на Европейския съюз, чиято програма е фокусирана върху военния конфликт в Украйна, съобщиха от прокуратурата. Събитието ще се проведе днес и утре в Хага, Кралство Нидерландия.

По време на срещата ще продължи и дискусията от предходната среща относно предизвикателствата пред независимостта на прокуратурите в ЕС.

От прокуратурата информираха по-рано днес, че заместникът на главния прокурор Десислава Пиронева и прокурор Марияна Лилова от отдел “Международен” при Върховната касационна прокуратура са взели участие в четвъртия EuroMed Justice - форум на главните прокурори на държави членки от Европейския съюз и Южните страни партньори (Северна Африка и Близкия Изток), който се проведе в Хага.

Програмата на събитието е била концентрирана върху въпроси от интерес за членовете на Евроюст и техните партньори от Средиземноморския регион, свързани със съдебното сътрудничество по разследване на трансграничната престъпност.

Дискусиите поставиха фокус и върху предизвикателствата пред членовете на EuroMed Justice, произтичащи от нарастващия миграционен натиск върху външните граници на ЕС, в това число и страната ни, което създава рискове от нарушаване сигурността и правата на европейските граждани, допълват от прокуратурата.

Гешев: Държавата не се интересува от катастрофите и стотиците загинали на пътя

Водещи новини

Още новини