Макрон и Шолц към Вучич: Трябва да се ускори диалогът между Сърбия и Косово

Getty Images
share

Сръбският президент Александър Вучич е получил писмо от френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Олаф Шолц, в което двамата го призовават да ускори диалога между Сърбия и Косово, съобщи сръбската телевизия N1, като се позовава на съобщение на офиса на Вучич, разпространено в неделя.

„Изпращаме Ви това общо писмо в момент от решаващо значение за сигурността на европейския континент и за стабилността на региона на Западните Балкани. Убедени сме, че в светлината на руската агресия срещу Украйна трябва да положим още по-големи усилия европейската перспектива на Западните Балкани да стане реалност и продължителните двустранни и регионални спорове да бъдат разрешени. Пълната нормализация на отношенията между Косово и Сърбия е от съществено значение за Западните Балкани“, се казва в писмото на двамата европейски лидери.

Макрон и Шолц се обръщат към Вучич като лидер на страната си и го призовават да „покаже максимална решителност и готовност да вземе трудни решения, които да доведат до напредък в диалога между Косово и Сърбия под егидата на ЕС“, допълва БТА.

Германските помощи за зимата достигнаха 95 млрд. евро

„Скорошното напрежение показа, че са спешно необходими конструктивни стъпки, както на практическо, така и на политическо равнище. Затова ние възложихме на съветниците си по външната политика и политиката на сигурност Йенс Плетнер и Еманюел Боно да окажат пряка подкрепа на (специалния представител на ЕС за диалога Белград-Прищина) Мирослав Лайчак в неговите усилия. Предлагаме нашите съветници заедно с Мирослав Лайчак да посетят Косово и Сърбия, за да проучат възможностите процесът да бъде бързо задвижен“, пишат Макрон и Шолц.

В заключение те изразяват надежда, че инициативата им ще бъде посрещната с интерес и подкрепа от Александър Вучич.

Водещи новини

Още новини