Оставки изправиха британския премиер Борис Джонсън пред сериозни трудности

Getty Images
share

Лейбъристката партия се радва през последните седем месеца на малка, но постоянна преднина пред Консервативната партия в социологическите проучвания във Великобритания. Средните ѝ стойности се движеха между едва 3 до цели 11 процента, предаде ДПА.

Партията на сър Киър Стармър за пръв път излезе начело в проучванията в началото на декември, някъде по времето, когато започнаха да излизат историите за купони на "Даунинг стрийт", организирани през най-строгите затваряния заради пандемията.

Дотогава лейбъристите в продължение на две години неизменно изоставаха по подкрепа от управляващите консерватори.

Според усреднени данни от последните национални проучвания, към 5 юли подкрепата за Лейбъристката партия е 39 на сто, а тази за консерваторите - 33 на сто. Зелените са с 6 процента.

Преди година подкрепата за торите беше средно 41 процента, за лейбъристите - 33 процента, за либералните демократи - 9 процента, а за Зелените - 5 на сто.

До следващите редовни избори има повече от две години - най-ранната възможна дата за тях е 23 януари 2025 г. - тоест дотогава все още има много време и много неща може да се променят. Но проучванията оформят и отразяват преобладаващите нагласи в страната, което на свой ред се отразява на състоянието на духа на политиците и партийните членове.

Новините за консерваторите са също толкова неприятни и по отношение на личния рейтинг на Борис Джонсън.

От януари той е на най-ниското си равнище. Понастоящем неодобрението към него е 51 процента, показват данни на социологическата компания "Югав".

Джонсън има отрицателен рейтинг почти през цялото време, откакто е премиер, с изключение на няколко седмици през пролетта на 2020 г. в началото на пандемията. Но неодобрението към него падна под 40 процента едва през последните месеци, допълва БНР.

Водещи новини

Още новини